Historisk arkiv

Svar på spm. 69 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Salg av eiendom - romertallsfullmakt

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 069, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.06, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"I spørsmål nr. 61 fra Høyre ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2006 om maksimal mulighet for salg av statlig eiendom svarte Regjeringen at beløpet i 2007 var i underkant av 50 mill. kroner. I budsjettforslaget for 2007 foreslår Regjeringen å gi salgsfullmakter for inntil 500 mill. kroner. Hva er det som har endret seg siden mai i år som gjør at salgsmuligheten har steget ti ganger?"

Svar:

Spørsmålet har blitt forelagt Fornyings- og administrasjonsdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:

”Beløpsgrensene i salgsfullmaktene er vanligvis høyere enn det antatte salgsbeløpet. Beløpsgrensene som angir hva Regjeringen har fullmakt til å selge, har ligget på dette nivået de senere årene. Dermed kan Regjeringen selge aktuell eiendom til markedspris, uten at enkeltsaker må forelegges Stortinget. Dette gjør det mulig å handle omgående i et marked som ofte preges av behov for raske beslutninger.

Statsbygg har dessuten fullmakt til å selge eiendom også for statlige virksomheter som ikke har egen salgsfullmakt. De reelle salgsinntektene kan variere sterkt fra år til år. Beløpsgrensene som er satt i salgsfullmaktene, tar høyde for dette. I utgangspunktet er man varsom med å budsjettere med salgsinntekter, utover de man med stor grad av sikkerhet kan regne med fra planlagte salg. En tilleggsutfordring er at arbeidet med statsbudsjettet krever at inntekter fra planlagte salg skal estimeres ganske lenge før eiendommene faktisk legges ut for salg. Beløpsgrensene i fullmaktene gir derfor ikke et riktig bilde av hva som er forventede inntekter fra det planlagte salget i et bestemt år.”