Historisk arkiv

Svar på spm. 70 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 19.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Nye årsverk i helse- og omsorgssektoren

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2712

Spørsmål nr. 70, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 19. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hvilken effekt mener Finansdepartementet 10.000 nye årsverk i helse- og omsorgssektoren vil ha på rentenivået og eller press i norsk økonomi?"

Svar:
I Soria Moria-erklæringen ble det lagt til grunn at antall årsverk i pleie- og omsorgstjenesten skal øke med 10 000 i perioden 2005-2009. I 2005 økte sysselsettingen i Norge samlet sett med 18 000 personer. Foreløpige nasjonalregnskapstall viser at om lag 8000 av disse ble sysselsatt innenfor næringen helse- og sosialtjenester.

I Revidert nasjonalbudsjett 2006 er det anslått at sysselsettingsveksten for inneværende år vil kunne bli om lag 50 000 personer. En del av sysselsettingsveksten vil trolig komme innenfor helse- og sosialtjenester som omfatter helse- og omsorgssektoren. Departementet har imidlertid ikke anslag fordelt på de ulike sektorene i økonomien.

Ved utgangen av april var det registrert 4600 helse- og omsorgsarbeidere helt ledige ved arbeidskontorene. Økt sysselsetting i denne sektoren vil derfor kunne bidra til lavere ledighet for denne gruppen. Noe av den økte etterspørselen vil også kunne dekkes opp gjennom at de som i dag jobber deltid får større stillingsbrøker. Økt barnehageutbygging kan bidra til at flere helse- og omsorgsarbeidere melder seg på arbeidsmarkedet.

Det har aldri vært flere sysselsatte i Norge enn i dag. Samtidig er det nå klare tegn til at arbeidsmarkedet igjen strammes til. For å understøtte en fortsatt balansert utvikling i norsk økonomi legger Regjeringen stor vekt på at revisjonen av 2006-budsjettet holdes innenfor den rammen for bruk av oljeinntekter som ble trukket opp ved salderingen av budsjettet.

I Revidert nasjonalbudsjett 2006 ble AKU-ledigheten anslått til 3¾ pst. i 2006, og lønnsveksten anslått til 3½ pst., noe lavere enn gjennomsnittet for de siste tre årene. Norges Bank, som i likhet med Finansdepartementet legger til grunn en sterk sysselsettingsvekst i år, har varslet at renten vil bli økt i små men ikke hyppige skritt. I tråd med dette, og i samsvar med markedsforventningene, er det lagt til grunn at pengemarkedsrenten vil stige med ¾ prosentpoeng fram mot årsskiftet 2006/2007.