Historisk arkiv

Svar på spm. 70 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 24.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svalbardskatteloven - skatt av inntekt

Finansdepartementet Vårt saksnr: 06/2807

Spørsmål nr. 70, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 24. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Jeg viser til svar på vårt spørsmål nr. 70 av 16.05.06, og ber om lovteknisk bistand til endring av Svalbardskatteloven slik at inntekt som skattes ved lønnstrekk får en sats på 8%"

Svar:

En reduksjon i skattesatsen for lønn må gjennomføres i form av endring av skattevedtaket for Svalbard. I skattevedtaket for Svalbard for inneværende inntektsår (vedtak av 5. desember 2005 nr. 1756 om formues- og inntektsskatt til Svalbard for inntektsåret 2006) er skatt på inntekt som skattlegges ved lønnstrekk regulert i § 3 bokstav b). En reduksjon av skattesatsen for slik inntekt kan gjennomføres på følgende måte:

b) Inntekt som blir skattlagt ved lønnstrekk etter svalbardskattelova § 3-2:

8 pst.

Skattlegging ved lønnstrekk innebærer at arbeidsgiver holder tilbake en del av lønnen som et endelig oppgjør for skatt. Det innebærer at skattlegging etter lønnstrekkordningen allerede er gjennomført for de første måneder av inneværende inntektsår. En endring av lønnstrekksatsen for hele inntektsåret 2006, dvs. slik at endringen også gis virkning for gjennomført trekk, vil innebære kompliserte og arbeidskrevende refusjonsoppgjør. En endring som omtalt bør gjennomføres før det aktuelle inntektsårs begynnelse.

Alternativt kan det spesifiseres at satsendringen skal gjelde fra og med en kommende måned i inneværende inntektsår. Endringen bør da knyttes til utbetalinger som finner sted fra og med den aktuelle måneden, uavhengig av når arbeidet mv. fant sted. Vedtaket kan i så fall få følgende ordlyd (med iverksettelse fra og med august til illustrasjon):

b) Inntekt som blir skattlagt ved lønnstrekk etter svalbardskattelova § 3-2:

For utbetaling i perioden januar-juli: 12 pst.
For utbetaling i perioden august-desember: 8 pst.