Historisk arkiv

Svar på spm. 70 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 26.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyeffekt, innføre NOx-avgift på maskiner, bygg og anlegg

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/5102

Spørsmål nr. 70, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 26.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyeffekten av å innføre NOx-avgift på maskiner innenfor bygg og anlegg tilsvarende det avgiftsnivået som regjeringen foreslår i 2007-budsjettet?"

Svar:

Regjeringen foreslår å innføre avgift på utslipp av NOx med en avgiftssats på 15 kroner pr. kg NOx. Avgiften vil blant annet omfatte framdriftsmaskineri med samlet installert effekt over 750 kW. Motorredskaper innenfor bygg og anlegg som overskrider denne minstegrensen, vil være omfattet av NOx-avgiften. Det vil imidlertid i praksis være svært få motorredskaper som overstiger denne minstegrensen.

Statistisk sentralbyrå opplyser at utslippene av NOx fra motorredskaper i bygg og anlegg i 2004 er beregnet til 3 877 tonn.

Provenyeffekten av å inkludere alle utslipp av NOx fra motorredskap i bygg og anlegg vil med en avgiftssats på 15 kroner pr. kg NOx være om lag 58 mill. kroner påløpt og 53 mill. kroner bokført i 2007. En har ikke vurdert om det er praktisk mulig å la alle motorredskaper bli omfattet av NOx-avgiften. Det er heller ikke tatt hensyn til eventuelle tilpasninger til avgiften.