Historisk arkiv

Svar på spm 72, 74 og 75 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 13.10.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. videreføring av ekspedisjonsnettet i ny konsesjon for Posten Norge AS, belønningsordning for kollektiv transport og kontrollsentraler

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4859

Spørsmål nr. 72, 74 og 75, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 13. oktober 2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

72

"Det vises til St. prp. nr. 1 (2006-2007), kapitler under Samferdselsdepartementet, der det under Overordna utfordringer og hovudmål heter at ”Regjeringa skal sikre likeverdige kvalitetstenester til same pris over heile landet. Det inneber m.a. grunnleggande banktenester, seksdagars omdeling av post og einskapsporto.” Er det slik å forstå at regjeringen har konkludert med at plikten til å tilby grunnleggende banktjenester i hele ekspedisjonsnettet skal videreføres i ny konsesjon for Posten Norge AS?”

Spørsmålet er forelagt Samferdselsdepartementet som har gitt følgende svar:

Regjeringen har ikke konkludert i spørsmålet om plikten til å tilby grunnleggende banktjenester i Postens ekspedisjonsnett. Regjeringen arbeider for tiden med en stortingsmelding om virksomheten til Posten Norge AS (eiermeldingen). Spørsmålet om opprettholdelse av Postens plikt til å tilby grunnleggende banktjenester i hele sitt ekspedisjonsnett vil bli behandlet i denne.

74

”Regjeringen foreslår i St. prp. Nr. 1 (2006-2007) kap. 1330 post 60 å bevilge 107,2 mill. kr. til belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byene. Hva er de egentlige årsakene til dette kuttet i belønningsordningen? Er det ikke slik at erfaringene med ordningen så langt har vært gode, og at ordningen har virket etter sin hensikt?”

Spørsmålet er forelagt Samferdselsdepartementet som har gitt følgende svar:

Det er riktig at erfaringene med belønningsordningen så langt har vært gode, i den forstand at kollektivtransportens markedsandeler har økt i de byene som har mottatt midler fra ordningen. En vet imidlertid ikke om dette skyldes belønningsordningen eller andre forhold. Dette vil Samferdselsdepartementet søke å få nærmere klarhet i ved evaluering av ordningen i 2007.

Regjeringens forslag til bevilgning til belønningsordningen for 2007 må både sees i lys av den kraftige satsingen på jernbane over Samferdselsdepartementets budsjett og i lys av styrking av kommuneøkonomien generelt. Jernbanesatsingen vil i stor grad komme storbyområdene til gode. Fjerning av el-avgiften for skinnegående transport vil også slå positivt ut. For Oslo Sporveier er effekten anslått til om lag 9 mill. kroner. Styrkingen av kommuneøkonomi gir også lokale myndigheter gode muligheter til å prioritere kollektivtransporten over egne budsjetter.

75

”I St.prp. nr. 1 (2006-2007) redegjøres det for status når det gjelder spørsmålet om antall kontrollsentraler og lokalisering av disse. I denne sammenheng heter det at ”Avinors styres beslutning innebærer at færre funksjoner og årsverk overføres til kontrollsentralen i Stavanger i forhold til om også matesektorfunksjonen skulle ha blitt overført. Overføringen vil dessuten skje senere enn opprinnelig lagt til grunn.” Kan statsråden si noe mer om hva disse endringene innebærer, herunder nøyaktig antall årsverk som nå er planlagt at skal overføres til kontrollsentralen i Stavanger, i forhold til tidligere beslutning om at 55 flygeledere og 7 fullmektiger skulle flytte fra Røyken til Stavanger, jf. styrevedtak i Avinor 6. oktober 2004?”

Spørsmålet er forelagt Samferdselsdepartementet, som har gitt følgende svar:

Det er riktig som det opplyses i Samferdselsdepartementets budsjettproposisjon at Avinors styres vedtak fra 31. august 2006 innebærer at færre funksjoner og årsverk overføres til Stavanger i forhold til om også matesektorfunksjonen skulle ha blitt overført. Det er imidlertid ikke riktig at Avinors vedtak fra 6. oktober 2004 ville innebære at matesektorfunksjonen skulle overføres til Stavanger. Vedtaket fra 2004 om lokalisering av Kontrollsentral Sør til Sola, står ved lag. Avinors styrevedtak i 2004 tok imidlertid ikke stilling til den endelige rollefordelingen mellom Kontrollsentral Sør og den nye innflygingskontrollen på Gardermoen. På bakgrunn av en helt nødvendig utredning av dette spørsmålet, har styret i Avinor kommet fram til at den såkalte matesektorfunksjonen for Østlandet av sikkerhetsmessige hensyn bør samlokaliseres med innflygingskontrollen på Gardermoen.

Flytting av kontrollsentralfunksjonen til Sola og etablering av ny innflygingskontroll på Gardermoen ligger ennå et stykke fram i tid. Det er derfor ikke mulig på det nåværende tidspunkt å si noe mer om hvor mange årsverk som til syvende og sist vil måtte besettes på de ulike stedene.