Historisk arkiv

Svar på spm 72 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 06.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Avskrivningssats for tekniske installasjoner i bygg

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4655

Spørsmål nr. 72, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 06.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyet av å innføre 12% avskrivningssats for tekniske installasjoner i bygg? Ønsker også lovteknisk bistand for en slik bestemmelse"

Svar:
Etter gjeldende regler avskrives faste tekniske installasjoner i et bygg under ett med bygget. Det innebærer at ved erverv av et bygg legges den samlede kostprisen for bygget og de faste tekniske installasjonene til samme saldo og avskrives med satsen som gjelder for bygget. For forretningsbygg er avskrivningssatsen 2 pst. For bygg og anlegg for øvrig er avskrivningssatsen 4 pst. Avskrivning under ett innebærer også at utgifter til utskifting av faste tekniske installasjoner i bygg som anses som vedlikehold, kan føres til fradrag med en gang. Som vedlikeholdsutgifter regnes utgifter som bare tjener til å holde bygget i samme stand som det tidligere har vært i.

Saldoavskrivningssatsene ble vurdert i forbindelse med statsbudsjettet for 2002. Avskrivningssatsen for forretningsbygg ble da økt fra 0 pst. til 2 pst. For bygg og anlegg for øvrig ble den økt fra 2 pst. til 4 pst. Et hovedprinsipp ved fastsettelse av satsene var at de skulle gjenspeile faktisk økonomisk verdifall, jf. Ot.prp. nr. 1 (2001-2002). For noen typer tekniske installasjoner kan påregnet levetid være kortere enn for bygget selv. Den langsomme avskrivningstakten for tekniske installasjoner som følge av at de avskrives under ett med bygget, motvirkes imidlertid av retten til direkte utgiftsføring (som vedlikehold) når utskiftingen skjer.

Departementet har vurdert en eventuell utskilling av tekniske installasjoner. Det konkluderes i St. prp nr.1 (2006-2007) med at departementet ikke har funnet grunnlag for å endre avskrivningsreglene for tekniske installasjoner.

Det foreligger ikke tallmateriale som er egnet til å gi gode provenyanslag av en eventuell særskilt avskrivningssats for tekniske installasjoner i bygg. Dersom en for eksempel legger til grunn at 1/3 av investeringene i avskrivningsgruppe h og i er tekniske installasjoner (noe som er i tråd med Foreningen næringseiendoms anslag), kan provenytapet av en avskrivningssats på 12 pst. på svært usikkert grunnlag anslås til om lag 1,8 mrd. kroner i 2007.

Innføring av en særskilt avskrivningsgruppe og -sats for tekniske installasjoner i bygg kan lovteknisk gjennomføres ved at følgende lovendringsforslag vedtas:

I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:

I

§ 14-41 første ledd ny bokstav j skal lyde:

j. tekniske installasjoner i bygg, jf. gruppe h og i

§ 14-41 tredje ledd første punktum skal lyde:

Fast installasjon som varmeanlegg, kjøle- og fryseanlegg, elektrisk anlegg, sanitæranlegg, heisanlegg o.l. skilles ut fra bygget og avskrives særskilt i gruppe j.

§ 14-41 fjerde ledd nytt fjerde punktum skal lyde:

Driftsmidler i gruppe j føres på en saldo for hvert bygg.

§ 14-43 første ledd ny bokstav j skal lyde:

j. tekniske installasjoner i bygg, jf. gruppe h og i – 12 prosent

§ 14-44 tredje ledd første punktum skal lyde:

Ved realisasjon av driftsmiddel i saldogruppe e til j skal gevinst eller tap føres på gevinst- og tapskontoen, jf. § 14-45.

§ 14-44 fjerde ledd første punktum skal lyde:

For gevinst på driftsmiddel i saldogruppe e til j realisert ved brann eller annen ulykke eller ved ekspropiasjon mv. gjelder § 14-70 så langt den passer.

§ 14-45 annet ledd første punktum skal lyde:

Grunnlaget for årets inntekts- eller kostnadsføring er saldo fra forrige år etter inntekts- eller kostnadsføring, tillagt gevinster ved realisasjon av driftsmidler i gruppe e til j i inntektsåret, jf. § 14-44 tredje ledd, samt den delen av gevinst som ikke skal inntektsføres direkte etter § 14-44 fjerde ledd.

II

Overgangsregel:

For bygg som er ervervet og ført på saldo h eller saldo i senest i inntektsåret 2006, skal saldo for 2007 fastsettes ved at verdien av tekniske installasjoner for hvert bygg trekkes fra saldoen og føres på egen saldo i gruppe j. Verdien som føres på saldo j, skal tilsvare en forholdsmessig andel av saldo h eller i, beregnet etter forholdet mellom gjenanskaffelsesverdi for de tekniske installasjonene og bygget for øvrig.

For bygg som erverves og første gang føres på saldo i 2007 eller senere, skal fordelingen mellom saldo h eller i og saldo j skje etter kostpris for de enkelte deler.

III

Endringene under punkt I og II trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2007.