Historisk arkiv

Svar på spm. 72 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Overgangsordninger for arbeidstakere fra nye EU-land

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 72, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11. oktober 2006, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2007

"Hvis overgangsordninger for arbeidstakere fra de nye EU-landene avvikles fra 1. januar 2007 og det ikke innføres overgangsordninger for Romania og Bulgaria, hvilken effekt anslår Regjeringen det vil ha på å øke arbeidstilbudet i Norge? Jeg ber om lovteknisk bistand til å utforme et forslag om å avvikle overgangsreglene for arbeidssøkere fra de nye landene i EU."

Svar:
Spørsmålet har vært forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har gitt følgende svar:

”Etter utvidelsen av EØS-området 1. mai 2004, har Norge hatt betydelig tilstrømming av arbeidstakere fra de nye EØS-landene. Denne arbeidsinnvandringen har utgjort en viktig del av økningen i arbeidsstyrken. I 2005 ble det utstedt vel 37 000 arbeidstillatelser til personer fra de nye EØS-landene. Dette var en økning på nærmere 30 pst. fra året før. Veksten i arbeidsinnvandringen har fortsatt i 2006. Nær 90 pst. av arbeidstillatelsene går til personer fra Polen og Litauen.

Krav om norske lønns- og arbeidsforhold kan ha bidratt positivt til tilgangen av arbeidssøkere fra de nye EU-landene. Overgangsordningene innebærer et ryddig og enkelt regelverk med gjennomgående kort saksbehandlingstid. Det at arbeidskraftsstrømmene til andre land uten overgangsordninger (bl.a. Sverige) har vært mindre, tyder på at etterspørselen etter arbeidskraft kan være vel så viktig som overgangsordning eller ikke, så lenge overgangsordningene er forholdsvis enkle. Tjenesteleveranser har ikke overgangsordninger. Det er særlig her en har problemer med sosial dumping.

Det er grunn til å anta at en avvikling av overgangsordningene fra 1. januar 2007 og ingen overgangsordninger for personer fra Romania og Bulgaria, vil ha små virkninger på tilgangen av arbeidskraft.

Overgangsordningene er regulert i utl.l. § 58a. I tillegg har utlendingsforskriften enkelte utfyllende bestemmelser. Dersom det ikke skal innføres overgangsregler for Romania og Bulgaria, og gjeldende overgangsregler for arbeidstakere fra de EU-landene som ble EU-/EØS-medlemmer 1. mai 2004 skal oppheves, vil man måtte oppheve utlendingsloven § 58a. Rent lovteknisk vil dette måtte gjennomføres ved følgende lovvedtak:

”I lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendinger adgang til riket og deres opphold her gjøres følgende endring: § 58a oppheves.” ”