Historisk arkiv

Svar på spm 73 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 06.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Økning av avskrivningssatsen

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4655

Spørsmål nr. 73, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 06.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyet på økning av avskrivningssatsen fra 20% til 25% både for gruppe c) og d) samt økning av satsen for gruppe e) fra 14% til hhv 16, 18 og 20 %?"

Svar:
Avskrivningssatsene bør gjenspeile faktisk økonomisk verdifall.

Departementet vurderte avskrivningssatsene for de ulike saldogruppene i Ot.prp. nr. 1 (2001-2002), og Stortinget vedtok på bakgrunn av denne vurderingen å øke avskrivningssatsen bl.a. for saldogruppe c fra 15 pst. til 20 pst. Departementet kjenner ikke til ny empiri som tilsier at avskrivningssatsene for gruppe c, d og e bør økes.

Avskrivningssatser som er høyere enn faktisk økonomisk verdifall, kan føre til overinvestering. Det fører også til økte skattepliktige gevinster ved salg og kan bidra til innlåsing av kapital. Skattelempninger gjennom avskrivninger vil dessuten favorisere kapitalintensive bedrifter framfor eksempelvis kunnskapsintensive. Hvis ikke avskrivningssatsene er klart forankret, kan det åpne for hyppige endringer i satsene og dermed skape mindre stabile og forutsigbare rammebetingelser for næringslivet.

Økt avskrivningssats i saldogruppe c (vogntog, varebil mv.) fra 20 pst. til 25 pst. anslås isolert sett å redusere skatteinntektene i 2007 med om lag 285 mill. kroner påløpt og om lag 130 mill. kroner bokført. Økt avskrivningssats i saldogruppe d (personbiler, maskiner og inventar) fra 20 pst. til 25 pst. anslås å redusere skatteinntektene i 2007 med 1415 mill. kroner påløpt og 360 mill. kroner bokført.

Provenytapet knyttet til å øke avskrivningssatsen for gruppe e til 16 pst. , 18 pst. og 20 pst. kan anslås til hhv. 70 mill., 140 mill. og 210 mill. kroner påløpt. Den bokførte virkningen kan anslås til hhv. 12 mill., 24 mill. og 36 mill. kroner. I saldostatistikken fra SSB er saldogruppe e og f slått sammen pga. at utvalget statistikken bygger på, er lite. På bakgrunn av tidligere beregninger fra SSB er det i provenyanslagene ovenfor lagt til grunn at saldogruppe e utgjør om lag 80 pst. av samlet saldogrunnlag i de to gruppene.

Anslagene er basert på saldostatistikk fra 2004 fra SSB for personlig næringsdrivende og for ikke-finansielle aksjeselskap. Finansielle selskaper og enkelte statlige og kommunale foretak utenfor saldostatistikken er ikke med i beregningene. Det understrekes at anslagene er usikre, bl.a. fordi saldostatistikken er basert på utvalgsundersøkelser. Videre gjøres det oppmerksom på at provenyanslagene kun knytter seg til effekten i 2007. Økte avskrivninger i 2007 vil redusere avskrivningsgrunnlaget for senere år, og den reelle skattefordelen tilsvarer derfor skattekreditten som ligger i at man får utsatt skatt til senere år. Denne skattefordelen er derfor vesentlig lavere enn den direkte effekten i 2007.