Historisk arkiv

Svar på spm. 73 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Virkning på norsk økonomi av økning i arbeidstilbudet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 73, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11. oktober 2006, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2007

"Hvis arbeidstilbudet øker med 10 000 personer. Hvilken effekt anslår Regjeringen det vil ha på norsk økonomi? Jeg ber om at vurderingen inkluderer, men ikke begrenser seg til, effekt på rente, inflasjon og lønnsvekst."

Svar:
Arbeidskraften er uten sammenlikning vår viktigste ressurs. Høy yrkesdeltakelse er en viktig grunnstein i arbeidsmarkedspolitikken dersom en ønsker å utnytte økonomiens fulle vekstpotensiale.

En økning i arbeidstilbudet av denne størrelsesorden vil kunne redusere presset i arbeidsmarkedet noe. Flere vil bli sysselsatt ,og knappheten på arbeidskraft vil bli redusert. Dette vil kunne innebære en moderat reduksjon i lønnspresset i økonomien, noe som igjen kan gi en mer moderat prisimpuls og dermed også ha betydning for renta. Samtidig vil det isolert sett gi økt vekstpotensiale for økonomien som helhet, gjennom økt produksjonskapasitet.

Arbeidskraften er imidlertid ikke en homogen gruppe. For at en økning av arbeidstilbudet i denne størrelsesorden skal ha vesentlig effekt på sysselsettingen og andre makroøkonomiske størrelser som lønns- og prisvekst, må veksten i stor grad komme blant personer med den typen kompetanse og erfaring som er mangelvare i dagens arbeidsmarked.

Personer som i dag ikke inngår i arbeidsstyrken, har i stor grad andre inntekter som utbetalinger fra ulike trygdeordninger, studielån etc. Dette vil bidra til å redusere inntektseffekten en økning i arbeidstilbudet vil ha på samlet etterspørsel fra husholdningene.