Historisk arkiv

Svar på spm. 77 fra Finanskomiteen, Frps fraksjon av 19.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Skattefri kost for sokkelarbeidere

Finansdepartementet Vårt saksnr: 06/2712

Spørsmål nr. 77, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 19. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Ber om lovteknisk bistand for å gjøre skattefri kost for sokkelarbeidere og hyretillegget helt skattefritt. Ber også om lovteknisk bistand til bestemmelser for å unnta skattefri kost for sokkelarbeidere og hyretillegget for arbeidsgiveravgift."

Svar:

Anmodningen forstås slik at det skal utformes forslag til regler som innebærer at alle sokkelarbeidere skal få skattefritak for verdien av fri kost på sokkelen, uavhengig av inntektsnivå. Anmodningen forstås videre å omfatte lovforslag som innebærer at sjøfolk skal kunne motta tariffestet hyretillegg skattefritt, uavhengig av hvor stort beløp hyretillegget fastsettes til mellom partene.

I tillegg forstås anmodningen å omfatte lovforslag som innebærer at verdien av fri kost som er skattefri, også skal fritas fra arbeidsgiveravgiftsplikt. Tilsvarende skal gjelde for skattefritt hyretillegg.

Anmodningen sier ikke noe om virkningstidspunktet, og da det vil være komplisert å gjennomføre et skatte- og avgiftsfritak tilbake i tid, legges det til grunn at endringene skal få virkning fra 1. juli 2006.

Det tidligere generelle skattefritaket for fri kost til sokkelarbeidere under arbeidsperioden fulgte av en fortolkning av skatteloven § 5-15 første ledd bokstav e nr. 1 første strekpunkt. Direkte gjelder bestemmelsen for ”sjøfolk … om bord på skip”, men ble i praksis lagt til grunn også for ansatte på faste innretninger på sokkelen. Gjeninnføring av et generelt skattefritak for verdien av fri kost til ansatte på sokkelen kan gjennomføres ved å reversere den endringen i forannevnte bestemmelse som ble vedtatt i forbindelse med statsbudsjettet for 2006.

Sjøfolk har, i tillegg til skattefri kost om bord, også kunnet motta et tariffmessig hyretillegg som skal dekke utgifter til kost i perioden på land. Skattefritaket fulgte av skatteloven § 5-15 første ledd bokstav e nr. 1, daværende første strekpunkt. Dette strekpunktet ble opphevet i forbindelse med skatteopplegget for 2006. Gjeninnføring av skattefritak for hyretillegg kan gjennomføres ved å ta inn igjen forannevnte strekpunkt i bestemmelsen.

Fritak fra plikt til å svare arbeidsgiveravgift for skattefri kost krever ingen lovendring, da det kan gjennomføres ved forskriftsendringer med hjemmel i folketrygdloven § 23-2 tredje ledd og de bestemmelsene det der vises til. Avgiftsfritak for skattefritt hyretillegg kan også gjennomføres ved forskriftsbestemmelse gitt med hjemmel i folketrygdloven § 23-2 11. ledd. Departementet kan besørge disse forskriftsendringene dersom forslaget skulle få Stortingets tilslutning.

Ovennevnte lovendringer kan gjennomføres med følgende lovforslag:

I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endringer:

I

§ 5-15 første ledd bokstav e nr. 1 skal lyde:

1. inntekt om bord på skip i form av

- tariffmessig hyretillegg for egen kost

- verdien av fritt opphold om bord

- ekstrahyre, effektgodtgjørelse og annen godtgjørelse ved forlis

- krigsrisikotillegg opptjent under fart i erklært krigssone

II

Endringen under I trer i kraft straks, med virkning fra 1. juli 2006.