Historisk arkiv

Svar på spm 8 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Samlet skatteøkning som har fått virkning for bedrifter, arbeidsplasser og norsk kapital

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 8, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er samlet skatteøkning foreslått av Regjeringen i 2006 og 2007 som har fått virkning for bedrifter, arbeidsplasser eller norsk kapital?"

Svar:
Regjeringens forslag til endringer i næringsbeskatningen i budsjettet for 2006 innebærer en anslått netto innstramning på vel 4 mrd. kroner påløpt og knapt 3,4 mrd. kroner bokført, målt i forhold til lønnsjusterte 2005 regler. Av dette utgjør innføringen av skjermingsmetoden, som var vedtatt før den rød-grønne regjeringen tiltrådte, knapt 3,8 mrd. kroner påløpt og knapt 3,3 mrd. kroner bokført. I tillegg ble den ekstra arbeidsgiveravgiften på lønnsinntekter over 16G fjernet, noe som innebærer et anslått provenytap i 2006 på knapt 0,9 mrd. kroner påløpt. Dette forslaget har ingen bokført effekt i 2006.

I 2007-budsjettet innbærer forslaget til endringer i næringsbeskatningen en netto skattelette på vel 200 mill. kroner påløpt og vel 300 mill. kroner bokført, målt i forhold til lønnsjusterte 2006 regler. Dette omfatter hovedsakelig lettelser for landbruket, samt en innstramming som følge av bedret økonomistyring i Skattefunn, jf. tabell 1.1 i St.prp. nr. 1 (2006-2007). I tillegg vil næringslivet berøres av endringer i betalingsfrister for merverdiavgift og etterskuddsskatt, som innebærer en innstramming (i form av rentetap) på om lag 280 mill. kroner påløpt og bokført.

Også andre skatteendringer enn de nevnte endringene i næringsbeskatningen kan påvirke næringslivets rammebetingelser. For eksempel vil nivået og innretningen på formuesskatten kunne påvirke tilgangen på kapital i de deler av næringslivet som er avhengig av norske private investorer. Videre kan endringer i skattleggingen av lønnsinntekt over tid påvirke bedriftenes lønnskostnader. Det er generelt vanskelig å avgrense i hvilken grad ulike skatteendringer eventuelt påvirker bedriftenes rammebetingelser fordi skatteendringene overveltes i ulik grad mellom aktører.

Endringer i indirekte beskatning kan også påvirke næringslivets rammebetingelser. Vanligvis er det imidlertid rimelig å legge til grunn at det i hovedsak er husholdninger som påvirkes av slike endringer. I godt fungerende markeder vil avgiftsendringer på lang sikt normalt slå fullt ut i prisendringer for forbrukere.

Større avgiftsendringer i budsjettene for 2006 og 2007 som berører næringslivet, er opphevelsen av de reduserte CO 2- og SO 2-satsene i budsjettet for 2006 og forslaget om innføring av avgift på utslipp av NOx i budsjettet for 2007. Provenyøkningen knyttet til opphevelsen av de reduserte CO 2- og SO 2-satsene var i budsjettet for 2006 anslått til om lag 230 mill. kroner påløpt og 210 mill. kroner bokført i 2006. Endringene i CO 2- og SO 2-avgiften fikk i hovedsak virkninger for sektorer som innenriks sjøfart, nasjonal luftfart og supplyflåten. Sektorer som bidrar til utslipp av NO x, er bl.a. sjøfart og fiske, olje- og gassvirksomhet, veitrafikk og industri. Etter at kompensasjoner til berørte næringer er trukket fra, anslås avgiften på utslipp av NO x å gi et merproveny på om lag 520 mill. kroner påløpt og om lag 440 mill. kroner bokført i 2007.