Historisk arkiv

Svar på spm. 82 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 24.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyanslag, opphevelse av skattereglene for kollektiv livrente

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2807

Spørsmål nr. 82, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 24.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hva blir provenyanslaget for opphevelse av skattereglene for kollektiv livrente dersom det antas at et realistisk alternativt er pensjon over driften, og derved skattefradrag for bedriften?"

Svar:

Dersom innskudd i kollektiv livrente blir skattlagt som lønns­inntekt hos dem som mottar slike ytelser, følger det at selskapene vil få inntekts­fradrag for disse innskuddene. Det vil i så fall ikke lenger være noen forskjell i skatte­behandlingen på selskapets hånd, avhengig av om ytelsen gis i form av kollektiv livrente eller pensjon over driften.

Det vil imidlertid være en forskjell i skattleggingen på mottakers hånd. Pensjon over driften vil bli skattlagt som pensjonsinntekt hos mottakeren når ytelsen blir utbetalt, mens forslaget om innstramminger i kollektiv livrente innebærer at innskuddene blir skattlagt løpende som lønns­inntekt. Forskjellen sett fra arbeids­takerens side er dels at pensjon over drift vil ilegges en trygdeavgift på 3 pst., mot 7,8 pst. på innskudd i kollektiv livrente med forslaget. I tillegg skjer skattleggingen først ved uttak, framfor når midlene skytes inn.

I provenyberegningene av kollektiv livrente er det antatt at den samlede kompensasjonen av arbeidstakeren ikke vil påvirkes av innstrammingen, ved at alternativet til kollektiv livrente er å utbetale verdien som lønn. Dersom alternativet isteden er å inngå en avtale om framtidig utbetaling av pensjon over drift, vil selskapets netto kostnader ved innstrammingen i ordningen med kollektiv livrente bli lavere. Det skyldes at behovet for å kompensere arbeidstakeren i form av økt lønn er mindre, med mindre det skjer en løpende fordelsbeskatning av lønnstakerne knyttet til fordelen ved å inngå en slik pensjonsavtale.

Dersom pensjon over drift blir alternativet til kollektiv livrente for et klart flertall av de som i dag mottar kollektiv livrente, vil følgelig provenyvirkningen av innstrammingen bli langt lavere enn anslått i Revidert nasjonalbudsjett. Det er imidlertid svært usikkert hvor mange arbeidstakere som vil ønske pensjon over drift framfor økt lønn som en følge av innstrammingen i skattleggingen av kollektiv livrente, ettersom det er større risiko knyttet til pensjon over drift for mottakeren enn ved en kollektiv livrente.

Bakgrunnen for forslaget om innstramminger i blant annet kollektiv livrente er at Regjeringen mener det ikke er behov for å videreføre skattefavoriserte pensjonsspareordninger utover det som følger av obligatorisk tjenestepensjon og adgang for selvstendig næringsdrivende til å spare i innskuddsordninger. Nødvendige lovendringer om innstramminger i skattefavoriseringen av IPA og livrenter blir fremmet i forbindelse med budsjettet for 2007, og det vil samtidig bli vurdert om det er behov for ytterligere endringer i regelverket. I den forbindelse vil departementet også vurdere om det er behov for å endre regelverket knyttet til den skattemessige behandlingen av pensjon over driften.