Historisk arkiv

Svar på spm. 84 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 06.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Generasjonsregnskapet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4655

Spørsmål nr. 84, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 6. oktober 2006, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2007

"Vi viser til begrepet ”Generasjonsregnskapet” og ber med dette om forutsetninger for og beregninger av generasjonsregnskapet for 2006 og fremskrivinger for årene fremover."

Svar:
Generasjonsregnskapet brukes for å vurdere bærekraften i offentlige budsjetter. Generasjonsregnskapsberegningene i Nasjonalbudsjettet 2007 tar utgangspunkt i anslagene for offentlig forvaltnings inntekter og utgifter i 2007. Offentlige skatte- og avgiftinntekter, samt offentlige utgifter til helse, utdanning og omsorg, fordeles etter alder og kjønn. Enkelte budsjettposter, for eksempel utgifter til militæret, er det vanskelig å gi en særskilt aldersfordeling. Disse budsjettpostene betraktes som kollektive utgifter og fordeles likt på alle individer.

Med utgangspunkt i Statistisk sentralbyrås befolkningsfremskrivinger (middelalternativet) beregnes offentlige utgifter og inntekter i årene framover. I beregningene av fremtidige offentlige utgifter forutsettes det at dagens dekningsgrader og ressursbruk pr. bruker videreføres. Regnet pr. innbygger, forutsettes offentlige utgifter til fellesgoder å vokse i takt med produktiviteten i økonomien. Offentlige skatteinntekter beregnes under forutsetning av at aldersprofilen på skatteinnbetalingene holdes konstant. Innstrammingsbehovet i offentlige finanser anslås som den varige reduksjonen i offentlig forbruk som må gjennomføres fra og med budsjettåret for at framtidige generasjoner ikke skal få en økt skatteprosent.

Beregninger basert på regjeringens budsjettforslag for 2007 viser at offentlige budsjetter må styrkes med mellom 50 og 90 mrd. kroner for at finanspolitikken skal være i såkalt generasjonsmessig balanse. Dette tilsvarer mellom 3¼ pst. og 5¾ pst. av BNP for Fastlands-Norge.