Historisk arkiv

Svar på spm. 88 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 06.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vdr. årlig avkastning fra oljefondet

Finansdepartementet Vårt saksnr: 06/4655

Spørsmål nr. 88, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 06.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hvor mye avkastning årlig går oljefondet glipp av som følge av at midler er tatt ut og plassert i fond?"

Svar:

Statens samlede netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten overføres hvert år til Statens pensjonsfond – Utland. Sammen med avkastningen på fondet utgjør denne overføringen fondets inntekter. Deretter overføres det midler fra fondet til statsbudsjettets inntektsside for å dekke det oljekorrigerte budsjettunderskuddet, slik at statsbudsjettet utenom lånetransaksjoner gjøres opp i balanse etter overføringen fra Statens pensjonsfond - Utland. Det oljekorrigerte budsjettunderskuddet framkommer som differansen mellom statens utgifter til drift, investeringer og overføringer (postene 1-89) og statens inntekter utenom petroleumsinntekter og inntekter på 90-poster. Dette innebærer at kapitalen i Statens pensjonsfond – Utland vil vokse dersom avkastningen av fondet og statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten er høyere enn det oljekorrigerte budsjettunderskuddet.

Statsbudsjettets finansieringsbehov tilsvarer derfor netto utlån mv. over statsbudsjettet. Det vil si nettoeffekten av inntekter og utgifter som føres på 90-poster.

Økt kapital i fondene bevilges som lånetransaksjoner på en 90-post, og påvirker dermed kun statens finansieringsbehov for det året endringen foretas. Kapitalen i Statens pensjonsfond – Utland er dermed ikke påvirket av disse bevilgningsendringene.

Nettokostnaden for staten av å opprette et fond er lik rentekostnaden på kapitalen i fondet. Disse utgiftene inngår i det oljekorrigerte budsjettunderskuddet og påvirker dermed behovet for overføringer fra Statens pensjonsfond – Utland. Innenfor et gitt oljekorrigert budsjettunderskudd påvirker rentekostnadene kun handlingsrommet for bevilgninger til andre formål.