Historisk arkiv

Svar på spm. 91 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Utbyggingstakt uten makspris

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 91, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11/10/2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

”Hva anslår Regjeringen er den økte etterspørselen etter barnehageplasser som følge av at barnehageavtalen inngått i forrige Stortingsperiode introduserte en makspris og reduserte prisen på barnehageplasser? Gitt at maksprisen ikke hadde blitt introdusert, og at man hadde benyttet de ressurser det frigav, både økte inntekter og reduserte kostnader, til å øke utbygningstakten til barnehageplasser, og bevilgningsrammene til barnehagesektoren ellers hadde blitt uendret. Hvor mange flere barnehageplasser ville vi nå hatt og når ville en slik innretning ha gitt full barnehagedekning?”

Spørsmålet er forelagt Kunnskapsdepartementet som har gitt følgende svar:

”En undersøkelse gjennomført av ECON Analyse i 2004 anslo at en reduksjon av maksimalprisen til 2 750 kroner ville utløse en økning i etterspørselen på vel 3 000 plasser. Resultatene fra undersøkelse gjennomført av ECON Analyse for KS i 2005 indikerte at en reduksjon av maksimalprisen til 2 250 kroner ville øke etterspørselen tilsvarende

19 000 heltidsplasser. Resultatene må, ifølge ECON Analyse, brukes med forsiktighet pga. stor usikkerhet knyttet til beregningene.

Innføringen av maksimalpris på 2 750 kroner fra 1. mai 2004 og reduksjonen til 2 250 kroner fra 1. januar 2006 har kostet om lag 8 mrd. kroner i perioden 2003 til 2006. Disse frigjorte midlene kunne i teorien ha gitt rom for 30 000 nye barnehageplasser. Kapasitetsbegrensninger gjør det imidlertid mindre realistisk å anta at disse faktisk ville blitt realisert. Videre ville det reelle behovet for barnehageplasser heller ikke blitt avdekket uten å redusere foreldrebetalingen. Størrelsen på bevilgningen og antall forventet barnehageplasser kan beregnes på flere måter, og anslagene gitt her er avhengig blant annet av forutsetninger om hvor stor andel av utbyggingene som foretas de enkelte årene i perioden 2003-2006.

Kunnskapsdepartementet vil videre understreke at det i all hovedsak ikke bygges barnehageplasser i statlig regi. Budsjetteringen av tilskuddspostene på kapittel 231 baseres på et anslag for hva en forventer vil skje av utbygging i regi av kommuner og private aktører, og det at midlene settes av over statsbudsjettet innebærer ikke i seg selv at plassene realiseres. Det kan således etter departementets syn ikke legges til grunn at en høyere maksimalpris ville ført til en høyere utbygging. Driftstilskuddet (post 60) og investeringstilskuddet (post 61) er overslagsbevilgninger og gis etter fastsatte satser og regelverk. Regjeringens foreslåtte bevilgning på post 60 og post 61 er følgelig basert på best mulige anslag for antall eksisterende og nye barnehageplasser i budsjettåret. Skjønnsmidlene (post 65) er ikke en overslagsbevilgning, men bevilgningen på posten er basert på de samme forutsetningene som post 60 og post 61.”