Historisk arkiv

Svar på spm. 92 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 06.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Vdr. provenyvirkningen av å ikke prisjustere driftsutgifter

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4655

Spørsmål nr.92, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 6. oktober 2006 , vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Hva er provenyvirkningen av å la være å prisjustere samtlige driftsutgifter på statsbudsjettet, unntatt lønnspostene?"

Svar:

Driftsutgifter knyttet til statlig virksomhet budsjetteres på ulike poster i statsbudsjettet. I hovedsak er driftsutgiftene budsjettert på 01-postene knyttet til den enkelte virksomheten. Disse postene omfatter imidlertid også lønnsmidler. Det er ikke egne bevilgningsposter for lønnsutgifter på statsbudsjettet. I beregningen av provenyvirkningen er det derfor foretatt anslag for driftsutgifter utenom lønnsutgifter. Disse anslagene fremkommer ikke i Gul bok.

Videre budsjetteres det driftsutgifter på postene 21, 22, 23, 25 og 29. I beregning av provenyet som følge av ikke å prisomregne driftsutgiftene er bevilgninger som er finansiert med egne inntekter ikke medregnet. Enkelte driftsbevilgninger må utbetales i tråd med et fastlagt regelverk. Av hensyn til realistisk budsjettering er heller ikke disse postene medregnet i beregningsgrunnlaget.

Det forutsettes en prisindeks for statlig sivil produktinnsats (kjøp av varer og tjenester) og militær produktinnsats på henholdsvis 1,6 prosent og 1,2 prosent. For bevilgninger til prosjekter bevilget på 21-, 22-, 23-, 25- og 29-poster legges det til grunn 3,6 prosent prisvekst på bakgrunn av en forutsatt høy lønnsandel i kostnadene.

Prisjustering av ovennevnte driftsutgifter er på dette grunnlag anslått å utgjøre knapt 1,1 mrd. kroner.

De største innsparingene ved ikke å prisjustere driftsbevilgningene etter ovennevnte forutsetninger gjelder Samferdselsdepartementet (om lag 400 mill. kroner), Forsvarsdepartementet(om lag 100 mill. kroner) og Arbeids- og inkluderingsdepartementet (om lag 100 mill. kroner).

I tillegg til de driftsutgiftene som er inkludert i provenyberegningen ovenfor, bevilges det driftsutgifter til statlige virksomheter som er nettobudsjettert på 50-poster. I overføringene til helseforetakene, som budsjetteres på 70-post, inngår også betydelige statlige driftsutgifter.