Historisk arkiv

Svar på spm 92 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Foreldrepenger til far uavhengig av mors yrkesaktivitet

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4794

Spørsmål nr. 92, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 11/10/2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Det er anslått at ca. 8.000 fedre ikke kan ta ut pappapermisjon fordi mor ikke har jobbet nok. Hva utgjør påløpt og bokført proveny ved at fødselspenger utbetales til far på selvstendig grunnlag, dvs. uavhengig av mors yrkesaktivitet?"

Spørsmålet er forelagt Barne- og likestillingsdepartementet, som har gitt følgende svar:

”Retten til fedrekvote er betinget av at både mor og far har opptjent rett til fødselspenger, og at mors stillingsandel i opptjeningstiden tilsvarer minst 50 pst. stilling. Far har likevel rett til fødselspenger på selvstendig grunnlag dersom mor etter fødselen går ut i arbeid, tar offentlig godkjent utdannelse på heltid eller er for syk til å ta seg av barnet.

Hvis mor ikke har arbeidet minst 50 prosent stilling før fødselen og mor også er hjemmeværende etter fødselen, har far ingen mulighet til å ta ut fødselspenger. En skjønnsmessig vurdering av årlige merutgifter (helårseffekt) ved å gi også disse fedrene rett til å ta ut fødselspenger med minst seks uker (tilsvarende fedrekvoten) uavhengig av mors tilpasninger, er anslått til om lag 250 mill. kroner (Rikstrygdeverket, 2006).

Tiltaket vil også medføre noe økte administrative kostnader i Arbeids- og velferdsetaten.”