Historisk arkiv

Svar på spm. 97 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 06.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Trendutvikling i BNP

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/4655

Spørsmål nr. 97 fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon av 6. oktober 2006 vedrørende Statsbudsjettet 2007

"Dersom det legges til grunn at trendutviklingen i BNP vil være henholdsvis 0,5%, 1% eller 1,5% høyere enn det man nå legger til grunn, og dersom det legges til grunn gitt at skattegrunnlaget de nærmeste årene følger en anslått trendutvikling i BNP på hhv. 0,5%, 1%, 1,5%, hvilket økt handlingsrom kan da anslås selv om forholdet mellom BNP-utvikling og skattegrunnlag ikke er ”fast”? Kan det anslås et handlingsrom ved en vekst på 2%, kan det også anslås et handlingsrom ved en vekst på 2,5%, 3,0%, og 3,5%. Vi ønsker anslag på handlingsrommet ved vekst på 2,5%, 3,0%, og 3,5% BNP-vekst."

Svar:
Trendveksten i økonomien bestemmes av den underliggende utviklingen i arbeidsstyrken og i produktiviteten. Økt yrkesdeltaking vil bidra til å styrke offentlige finanser, jf. omtale i avsnitt 3.3.2 i Nasjonalbudsjettet 2007. Over tid er det imidlertid først og fremst økt produktivitet som har bidratt til økonomisk vekst.

En høyere underliggende produktivitets­vekst enn lagt til grunn i beregningene til Nasjonal­budsjettet 2007 vil over tid påvirke både budsjettets inntekts- og utgiftsside. Økt verdiskaping og realinntekt gir vekst i skattegrunnlagene og dermed høyere skatteinntekter. Samtidig gir økt produktivitet høyere reallønn og dermed økte utgifter knyttet til sysselsettingen i stats- og kommuneforvaltningen. I tillegg blir mange andre utgiftsposter, for eksempel pensjoner under folke­trygden, prisregulert med utgangspunkt i lønnsutviklingen. Det handlings­rommet som skapes ved at høyere produktivitetsvekst øker skatte­grunnlagene blir dermed langt på vei motsvart av høyere prisvekst på statsbudsjettets utgiftsside. Det vises for øvrig til svar på spørsmål nr. 93 fra Stortingets finanskomité v/Fremskrittspartiet.