Historisk arkiv

Svar på spm. nr. 40 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 22.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Fastrentelån i Husbanken

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2739

Spørsmål nr. 40, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 22. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

Spørsmål:
Hvilken provenyeffekt har forslaget om å innføre et nytt fastrentelån i Husbanken med 10 års binding fra høsten 2006?”

Svar:
Spørsmålet har vært forelagt Kommunal- og regionaldepartementet som har gitt følgende svar:

Husbanken tilbyr i dag lån med flytende rente og fast rente med tre og fem års binding. Husbanken har god erfaring med forvaltning av lån og det er implementert systemer og rutiner knyttet til forvaltning av lån med fast og flytende rente. Innføring av fastrentelån med 10 års binding skal følge de samme prinsippene for rentefastsettelse som for eksisterende fastrentelån med tre og fem års binding. Eksisterende kompetanse, systemer og rutiner fører til at de administrative kostnader ved å innføre 10 års fastrente vil være lave. Det nye lånetilbudet skal implementeres innenfor gjeldende administrative budsjett under kap. 2412, post 1 Driftsutgifter.

Imidlertid vil Husbankens renteinntekter bli påvirket av nytt fastrentelån med 10 års binding. Årsaken til dette er at rentesatsene for lånene med fast rente, hhv. 3, 5 og 10 år samt flytende rente er forskjellige. Den isolerte budsjetteffekten knyttet til fastrentelån med 10 års binding vil være lav i 2006. Dette skyldes i all hovedsak at det nye fastrentelånet ikke blir tilgjengelig for Husbankens lånekunder før tidligst september/oktober 2006. Det vil dermed kun ha budsjetteffekt i maksimalt to til tre måneder. Det er også usikkert hvor mange som vil benytte seg av dette tilbudet fra første dag.

Husbankens renteinntekter budsjetteres over kap. 5615, post 80 Renter. Anslagene over inntekter på denne posten følger av tekniske forutsetninger om bl.a. framtidige renter, utlånsvolumet samt sammensetningen av utlånsporteføljen til Husbanken. Det er således alltid stor usikkerhet til anslagene på Husbankens renteinntekter. Usikkerheten skyldes at det er vanskelig å anslå framtidig andel av Husbankens lånevolum som er knyttet opp mot de ulike fastrenteavtalene og flytende rente. Departementet viser til omtalen i St.prp. nr. 66 (2005-2006) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2006 om at andelen fastrenteavtaler har blitt redusert fra 67 til 63 prosent. Effekten av dette er reduserte renteinntekter for Husbanken i 2006.

I tråd med de budsjettpolitiske retningslinjene blir netto utlån til statsbankene i hovedsak dekket ved opptak av statslån. Videre tar Finansdepartementet i styringen av renteeksponeringen på statsgjelden hensyn til rentebindingen på statens rentebærende aktiva. Eventuelle endringer i statens renteinntekter som følge av at Husbanken innfører tilbud om ti års rentebinding, vil derfor i hovedsak bli motsvart av endringer i statens renteutgifter, slik at den samlede budsjetteffekten anslås å være nøytral.