Historisk arkiv

Svar på spm. nr. 42 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 22.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansieringsmodeller for kulturbygg

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2739

Spørsmål nr. 42, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 22. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

Spørsmål:
Hva er provenyeffekten av å gjennomføre Dok 8:72 (2005-2006) om ny finansieringsmodell for kulturbygg i Norge? Tall for 2006 ønskes både for iverksettelse fra 1. juli og ved helårseffekt av forslaget. Vi ber om å få kostnadene fordelt på kapittel og post dersom dette er mulig."

Svar:
Spørsmålet har vært forelagt KKD, som har svart følgende:

Modellen i Dok. 8:72 (2005-2006) inneholder følgende elementer:

1. En betydelig økning i statlige bevilgninger til finansiering av nasjonale, regionale og lokale kulturbygg.
2. En tilskuddsordning som likestiller kulturbygg og idrettsanlegg.
3. En tilskuddsordning som favoriserer prosjekter som vektlegger praktisk flerbruk og fleksibilitet, samt barn og unges bruksmuligheter.
4. En tilskuddsordning som tilfredsstiller tanken om at offentlige bygg som står tomme fritt bør kunne brukes til kulturformål.

Forslaget i Dok. 8:72 (2005-2006) er ikke konkretisert slik at det er mulig å estimere halvårs- og helårskonsekvenser på statsbudsjettets kostnadsside.

Økningen på statsbudsjettet ved å gjennomføre pkt. 1 avhenger av hva man legger i uttrykket ”betydelig”. I perioden 2003 – 2005 ble bevilgningene til regionale og lokale kulturbygg avviklet. I budsjettforslaget for 2006 fra Regjeringen Bondevik II var det foreslått 4,3 mill. kroner på kapittel 320 post 73 Nasjonale kulturbygg. Etter forslag fra Regjeringen Stoltenberg II ble bevilgningen økt med 2,5 mill. kroner. I St.prp. nr. 66 (2005-2006) foreslår Regjeringen ytterligere 1,5 mill. kroner til nasjonale kulturbygg.

Når det gjelder pkt. 2 går Regjeringen i Soria-Moria erklæringen inn for å forbedre regelverk og støtteordninger for utbedring og bygging av lokale kulturbygg. Dette er et av punktene i Kulturløftet. KKD er i gang med dette arbeidet. Tilskudd til bygging av idrettsanlegg gis fra spilleoverskuddet fra Norsk Tipping. Statlig tilskudd til kulturbygg finansieres både over de årlige statsbudsjetter og fra spillemidler. Tilskuddene til idrettsanlegg er spredd på et betydelig antall prosjekter, mens tilskuddene til kulturbygg er konsentrert om langt færre tiltak, men med betydelig større tilskudd til det enkelte prosjekt.

Pkt. 3 i Dok. 8:72 (2005-2006) kan enten gjennomføres ved prioritering innenfor de til en hver tid tilgjengelige midler på gjeldende tilskuddsordninger, eller ved å øremerke særskilte bevilgninger til prosjekter som vektlegger praktisk flerbruk og fleksibilitet pluss barn og unges bruksmuligheter. Det første alternativet vil ikke gi økte kostnader, mens det andre forslaget vil øke kostnadene uten at det er mulig å kvantifisere dette nærmere.

Pkt. 4 kan få effekt på provenyet gjennom bortfall av husleieinntekter. Størrelsen på beløpet vil avhenge av om staten har tomme bygninger som kan brukes til kulturformål og av husleiepotensialet for disse bygningene i den perioden de brukes fritt til kulturformål. Det er derfor ikke mulig å angi tall for dette. Eventuelt inntektsbortfall vil berøre den aktuelle statlige eiendomsforvalterens inntektsbevilgning.