Historisk arkiv

Svar på spm.186 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Omfang av at flere kjøper dieselbiler

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 06/4752

Spørsmål nr. 186, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 11.10.2006, vedrørende Statsbudsjettet 2007

"En dreining mot at flere kjøper dieselbiler, er en naturlig konsekvens av Regjeringens avgiftsendring. Hvordan tror regjeringen at dette vil påvirke for eksempel Drammen med en stillestående og svært tett trafikk?"

Svar:

Regjeringen foreslår en omlegging av engangsavgiften, der CO 2-utslipp erstatter slagvolum som avgiftskomponent. For kjøretøy som ikke omfattes av plikten til å dokumentere drivstofforbruk og CO 2-utslipp etter forskrift 4. oktober 1994 nr. 918 om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, deler og utstyr (kjøretøyforskriften) kapittel 49, videreføres en slagvolumkomponent.

Dieselbiler har gjennomgående lavere CO 2-utslipp enn bensinbiler. Dette gir en avgiftsstimulans til kjøp av flere dieselbiler og færre bensinbiler. Dieselbiler har imidlertid noe høyere lokale utslipp til luft (NOx og partikler). Regjeringen tar derfor sikte på innføre en miljødifferensiert årsavgift i budsjettet for 2008. En slik differensiering kan ta utgangspunkt i hvilke avgasskrav (EURO-krav) de ulike kjøretøyene oppfyller. I motsetning til endringer i engangsavgiften, som bare får betydning for førstegangsregistreringer, vil endringer i årsavgiften virke på hele bilparken.

Departementet kjenner ikke godt nok til situasjonen i Drammen til å kunne uttale seg om hvilken betydning omleggingen av engangsavgiften vil få der, men antar at betydningen vil være marginal. Dette skyldes bl.a. at engangsavgiften kun gjelder førstegangsregistrerte kjøretøy. Nyere dieselbiler har relativt lave utslipp av NOx og partikler. De første årene vil de fleste kjøretøyene som kjører rundt i Drammen og andre steder, være upåvirket av det nye systemet for beregning av engangsavgift. En miljødifferensiering av årsavgiften vil imidlertid påvirke hele bilparken i retning av å favorisere biler med liten lokal forurensing.