Historisk arkiv

Svar på spm.3 fra Finanskomiteen/KrFs fraksjon av 15.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Attføring - ventetid og kostnader

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2627

Spørsmål nr. 3, fra Finanskomiteen/ Kristelig Folkepartis fraksjon, av 15. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Det bes om en oversikt over antall som venter, og ventetider på tiltak i de ulike faser av yrkesrettet attføring. Det bes også om en oversikt over mulig ledig kapasitet i attføringsbedriftene og kostnader pr. plass."

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og sosialdepartementet som har gitt følgende svar:

"Det er et sentralt mål for regjeringens attføringspolitikk at yrkeshemmede raskest mulig blir tilbakeført til ordinært arbeid. I tilfeller der tiltak er hensiktsmessig, er det viktig at disse settes inn på et tidligst mulig stadium, og at en unngår uønsket ventetid i attføringsløpet. Varigheten av de ulike vente- og kartleggingsfaser bør derfor være kortest mulig.

Ifølge statistikk fra Aetat Arbeidsdirektoratet var gjennomsnittlig tid i de ulike fasene følgende for 1. kvartal 2006:

  • 55 dager fra søketidspunkt til vedtak om yrkesrettet attføring
  • 71 dager fra vedtak om yrkesrettet attføring til vedtatt handlingsplan
  • 48 dager fra vedtak om handlingsplan til tiltaksstart

Ved utgangen av april var det ifølge Aetat Arbeidsdirektoratet hhv. om lag 3 000, 11 800 og 13 700 yrkeshemmede registrert i de ulike fasene.

Ikke alle yrkeshemmede som registreres i de ulike fasene vil begynne i tiltak. Dette vil kunne ha sammenheng med den enkeltes muligheter på arbeidsmarkedet og helsetilstand, og at Aetat på bakgrunn av gjennomført kartlegging fatter avslag på vedtak som er nødvendige før tiltak kan iverksettes.

Med utgangspunkt i en individuell behovsvurdering vil det ofte forekomme omfattende kartleggingsarbeid i forkant av eventuell tiltaksstart. Hva som er reell ventetid kan derfor være vanskelig å fastslå. Tidsbruken i de ulike fasene må bl.a. ses i sammenheng med ønsket kvalitet i saksbehandlingen, oppfølging og motivering av den enkelte, samt vurdering av det mest hensiktsmessige tiltaket.

Aetat Arbeidsdirektoratet opplyser at det særlig er de vanskelige avslagssakene som erfaringsvis tar lengst tid. Aetats statistikk viser for eksempel at gjennomsnittlig tid fra søknadstidspunkt til start på første tiltak var 103 dager for yrkeshemmede som hadde tiltaksstart i 1. kvartal 2006. Dette er vesentlig mindre enn de ulike fasene summert slik det fremgår ovenfor.

Hittil i år er det gjennomført et tiltaksnivå for yrkeshemmede som ligger om lag på linje med planlagt gjennomsnittlig tiltaksnivå for 2006. Ifølge Aetat er kapasiteten godt utnyttet innenfor de tildelte budsjettrammene. En har ikke systematisk oversikt over ledige plasser i de enkelte attføringsbedrifter. På den annen side vil bruk av tiltaksplasser i disse bedriftene i tillegg til ledig kapasitet måtte ta hensyn til de yrkeshemmedes individuelle behov og vurderinger av hvilke tiltak som er mest hensiktsmessig for å komme i arbeid, jf. spørsmål 2.

Følgende priser (pr. månedsverk) er lagt til grunn for Aetats tildelingsbrev for 1. halvår 2006 når det gjelder tiltak som kan arrangeres av attføringsbedriftene:

Pris (pr månedsverk)

Avklaring 9 080

Kvalifisering i arbeidsmarkedsbedrift 20 400

Tilrettelagt arbeid i arbeidsmarkedsbedrift 15 520

Arbeidspraksis i skjermet virksomhet 11 320

Arbeid med bistand 6 400