Historisk arkiv

Svar til Gjermund Hagesæter på spørsmål nr. 3 om beskatning av holdingselskap/avskrivingssatser på maskiner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr.3 til spørretimen 15.03.2006 fra representanten Gjermund Hagesæter

Stortingets president

”Ved å opprette et holdingsselskap blir beskatningen på aksjegevinster utsatt inntil pengene tas ut av selskapet, altså en rentefri skattekreditt. Ifølge svar fra statsråden er ikke dette en egentlig besparelse fordi skatten uansett må betales på et senere tidspunkt. Skattekreditten i et holdingsselskap kan sammenlignes med den skattekreditten som oppnås ved å øke avskrivningssatsene på for eksempel maskiner.

Burde ikke statsråden da støtte kravet om å øke avskrivningssatsene på bl.a. maskiner?”

Ærede President

Som jeg har gjort rede for i svar på spørsmål nr 486 fra stortingsrepresentanten Hagesæter, foreligger det ingen rentefri skattekreditt ved å utsette utbytteskatten for eksempel gjennom opprettelse av holdingsselskap. Investeringer som foretas gjennom et selskap gir ikke nytt skjermingsgrunnlag, i motsetning til investeringer som foretas av en person. Kostnaden ved å finansiere investeringer med tilbakeholdte overskudd i selskapet tilsvarer dermed skjermingsrenten (verdien av skjermingsgrunnlaget man ikke får). Dette er en tilsiktet egenskap ved skjermingsmetoden, som bidrar til likebehandling bl.a. mellom de som har mulighet til å utsette ekstraskatten som følge av skjermingsmetoden, og de som ikke har en slik mulighet, for eksempel enkeltpersonforetak.

Begrunnelsen for de avskrivningssatsene som er valgt, bl.a. på maskiner, er at de så langt som mulig skal gjenspeile faktisk økonomisk verdifall. Dermed vil en også unngå skattekreditter knyttet til avskrivningene. Høyere avskrivningssatser enn det reelle verdifallet ville innebære en rentefri skattekreditt på de aktuelle investeringene. Det er ingen grunn til å tro at en for høy avskrivningssats skal bidra til en bedre produktivitetsutvikling i norsk økonomi. Det er heller ikke konjunkturelle forhold som tilsier at en skal prioritere å stimulere bedrifter til høyere investeringer nå. Regjeringen mener det er viktigere for næringslivet at det satses på kunnskapsøkning og å sikre tilgang på godt kvalifisert arbeidskraft.