Historisk arkiv

Svar til Per Roar Bredvold på spørsmål nr. 4 vedrørende lastebilnæringens rammevilkår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 4 til spørretimen 24.05.2006 fra representanten Per Roar Bredvold

Stortingets president

Hedmark er svært avhengig av lastebilnæringen for at samfunnet skal fungere og folk kunne bo og arbeide ute i distriktene, men en stadig økende drivstoffpris, avgifter og konkurranse fra Øst-Europa gjør at lastebilnæringen sliter.

Hva vil statsråden bidra med til at denne næringen får rammevilkår som er til å leve med og dermed kunne yte de tjenester distriktene er avhengig av?

President

Jeg vil begynne med å si at næringenes rammevilkår påvirkes av en rekke forhold, der avgiftene selvsagt utgjør en sentral del. I tillegg til avgiftene, vil også de generelle oljeprisene og ikke minst lønnsnivået i Norge, ha stor betydning for transportnæringen som representanten Bredvold spesielt henviser til i sitt spørsmål.

Jeg vil konsentrere mitt svar om de avgiftene som er mest aktuelle for disse kjøretøyene.

Avgiftene som er særlig aktuelle for denne næringen skal ivareta ulike hensyn. Dette gjelder for det første vektårsavgiften som skal betales for alle kjøretøy over 7,5 tonn. Denne avgiften har som formål å stille vegtransporten overfor de kostnader som bruk og slitasje på vegnettet påfører samfunnet. Avgiften er miljødifferensiert ut fra utslippskrav iht. EURO-klassifiseringen.

Autodieselavgiften er differensiert etter svovelinnhold. Også flere andre europeiske land har avgift i samme størrelsesorden som den norske. Autodiesel ilegges dessuten en CO2-avgift som skal prise utslippene av klimagassen CO2.

Transportnæringens rammevilkår er vurdert flere ganger i forhold til disse avgiftene og formålene som avgiftene skal ivareta. I Revidert nasjonalbudsjett 2000 ble det for eksempel vist til at en hovedbegrunnelse for drivstoffavgiftene er at brukerne av kjøretøy skal belastes de kostnadene som de påfører samfunnet. Eksterne kostnader er ulemper som den enkelte påfører andre, men ikke har økonomisk motiv for å ta hensyn til. Under henvisning til rapport nr. 464/1999 fra Transportøkonomisk institutt, ble det vist til at de eksterne kostnader for godstransport var markert høyere enn avgiftene som betales og at underdekningen øker med vekten på kjøretøyet. Dette gjaldt også kjøring i spredtbygde strøk, selv om det er betydelige lokale forskjeller.

I Revidert nasjonalbudsjett 2005 ble det under henvisning til en rapport fra ECON 2003 vist til at de gjennomsnittlige eksterne kostnadene for godstransport på vei med dieseldrevne kjøretøy, ikke dekkes av avgiftene på autodiesel.

Regjeringen arbeider nå med en gjennomgang av bilavgiftene, og vi tar sikte på å legge fram forslag til en omlegging i budsjettet for 2007. Avgiftene som er sentrale for lastebilnæringen vil inngå i denne vurderingen.