Historisk arkiv

Svar til Svein Flåtten på spørsmål nr. 2 vedrørende merverdiavgift på næringsmidler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 2 til spørretimen 29.03.2006 fra representanten Svein Flåtten

Stortingets president

Merverdiavgiften er 25 pst. for mat konsumert på serveringssted, f.eks. i restauranter, og 13 pst. for mat som ikke kan konsumeres på salgsstedet, f.eks. på bensinstasjoner. Stadig flere tar nå opp problemet med at mange salgssteder som kun belaster den lave merverdiavgiften, også tilrettelegger for konsum på serveringsstedspremisser. Forskjellen i avgift for i utgangspunktet like serverings-/salgssteder skaper dermed en konkurransevridning.

Hva vil statsråden gjøre for å eliminere denne utviklingen?

President

Som kjent ble det fra 1. juli 2001 innført en ordning med redusert merverdiavgift på næringsmidler. Den reduserte satsen er i dag 13 prosent. Næringsmidler som inngår i omsetning av serveringstjenester anses imidlertid ikke som omsetning av næringsmidler og skal dermed belastes merverdiavgift med 25 prosent.

Ordningen med ulik sats ved omsetning av næringsmidler og serveringstjenester har nå eksistert i flere år. Tilsvarende system gjelder også i en rekke andre land for eksempel Sverige. Avgiftsmyndighetene har gitt flere tolkningsuttalelser på dette området. Bransjen burde derfor være godt kjent med regelverket og den nærmere praktiseringen.

Jeg vil imidlertid fremheve at det er et grunnleggende prinsipp at merverdiavgiften i minst mulig grad skal virke konkurransevridende og at omsetning av like varer og tjenester behandles likt. Vi har for kort tid tilbake fått innspill fra reiselivsnæringen på at det kan være problemstillinger på det området representanten Flåtten viser til. Departementet har blant annet på grunnlag av dette tatt opp saken med Skattedirektoratet og bedt direktoratet vurdere den nærmere utforming og praktisering av regelverket. Direktoratet er også bedt om å vurdere om det kan være hensiktsmessig å iverksette kontrolltiltak for å sikre etterlevelse av regelverket og konkurransenøytralitet.