Historisk arkiv

Svar til Gunnar Kvassheim på spørsmål nr. 1 vedrørende beløpsgrensen for skatteplikt for inntekt fra veldedige institusjoner og organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 1 til spørretimen 21.11.2007 fra representanten Gunnar Kvassheim

Svar på spørsmål nr. 1 til spørretimen 21.11.2007 fra representanten Gunnar Kvassheim

Stortingets president
"I skatteloven settes grensen for skatteplikt til en inntekt på 140 000 kr for veldedige og allmennyttige institusjoner og organisasjoner. Dette beløpet har stått uendret i en årrekke, slik at den reelle verdien av skattefritaket for inntekter under denne beløpsgrensen gradvis er redusert. Vil statsråden medvirke til at denne beløpsgrensen justeres opp, slik at det eksempelvis blir rom for økt dugnadsarbeid innen organisasjonslivet uten at det utløser skatteplikt?”

 

President
Ordningen med en nedre grense for skatteplikt i veldedige og allmennyttige organisasjoner har til hensikt å komme små, lokale lag til gode gjennom å forenkle arbeidsvilkårene for denne typen organisasjoner. Målet er bl.a. å skape bedre vilkår for inntektsskapning og lønnet arbeid (f.eks. trenere, instruktører, dirigenter o.l.). Grensen for skatteplikt i veldedige og allmennyttige organisasjoner ble sist endret i 1998, da den ble hevet fra 70 000 til 140 000 kroner.

Gjennom den gjeldende beløpsgrensen er frivillige organisasjoner gitt et konkurransefortrinn i forhold til ordinære næringsdrivende. En heving av beløpsgrensen vil forsterke denne konkurransevridningen. Jeg viser også til at frivillige organisasjoner allerede er gitt en rekke lettelser i forhold til de ordinære skattereglene, f.eks. knyttet til merverdiavgiften.

Samtidig minner jeg om at Regjeringen i årets statsbudsjett har foreslått en betydelig økning av grensene for betaling av arbeidsgiveravgift og lønnsoppgaveplikt i frivillige organisasjoner. Grensene for betaling av arbeidsgiveravgift er foreslått økt fra 300 000 til 450 000 kroner for organisasjonens samlede lønnsutgifter, og fra 30 000 til 45 000 kroner for lønnsutbetalinger til den enkelte ansatte når organisasjonens samlede utbetalinger er under 450 000 kroner. Disse grensene ble sist endret i 1997. Grensen for lønnsoppgaveplikt er foreslått doblet i årets budsjett, fra 2 000 til 4 000 kroner. Denne grensen ble sist endret i 1992. Regjeringens forslag bidrar til å bedre rammevilkårene for denne typen organisasjoner.

Uansett må spørsmål om endringer knyttet til skatte- og avgiftsopplegget vurderes opp mot andre tiltak og budsjettets utgiftsside i forbindelse med den ordinære budsjettprosessen.