Historisk arkiv

Svar til Peter Skovholt Gismark på spørsmål nr. 3 vedrørende reorganiseringen av skatteetaten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 3 til spørretimen 14.02.2007 fra representanten Peter Skovholt Gismark.

Stortingets president
"Reorganiseringen av skatteetaten har medført en rekke forslag til endringer i ligningsloven. Forenklet vedtaksform, noe som i realiteten er kun vedtak uten begrunnelse, gjøres langt mer utbredt.
Mener statsråden at det er i tråd med god service og åpenhet i forvaltningen at vedtak gjort av skattekontoret ikke skal begrunnes?”

 

President
Det arbeides hele tiden med å utvikle tiltak som gjør skattyternes kontakt med skatteetaten enklere og mer brukervennlig, og etatens arbeid mer effektivt. Reglene om forenklet vedtaksform er et slikt tiltak.

Reglene om forenklet vedtaksform ble innført i 2004 og har hittil vært begrenset til å gjelde ved de særskilte reglene om ligning av næringsdrivende. Hensynene bak disse reglene var i hovedsak å utnytte ressursene på ligningskontorene på en mer effektiv og rasjonell måte og å øke kvaliteten på ligningen for næringsdrivende. I forbindelse med omorganiseringen av skatteetaten ble reglene utvidet til å gjelde alle skattytere. Utvidelsen har sammenheng med de øvrige endringene i klage- og nemndsystemet.

Den forenklede vedtaksformen innebærer et unntak fra den generelle regelen om at vedtak om endring av ligning skal begrunnes. Den kan bare benyttes når skattyter ikke har kommet med innsigelser til varsel om endring eller når skattyters klage fullt ut tas til følge.

Når ligningsmyndighetene tar en sak opp til endring på annen måte enn etter klage fra skattyter, skal skattyteren varsles. Varselet skal angi de endringer ligningskontoret ønsker å foreta og begrunnelsen for dette. Dersom skattyteren ikke har innsigelser til varselet om endring kan ligningsmyndighetene bruke den forenklede vedtaksformen. I disse tilfellene er det ikke nødvendig med begrunnelse fordi begrunnelsen allerede er gitt i varselet som skattyter ikke har hatt innsigelser til.

Ligningsmyndighetene kan også benytte den forenklede vedtaksformen i endringssak etter klage fra skattyteren. Forutsetningen er at skattyterens klage fullt ut tas til følge. Heller ikke i disse tilfellene vil det være behov for at ligningsmyndighetene begrunner vedtaket.

Når skattyters klage ikke tas til følge, eller når skattyter har innsigelser til varsel om endring, skal ligningsmyndighetene fatte begrunnet vedtak.

Når ligningsmyndighetene bruker forenklet vedtaksform vil skattyter alltid bli lignet i samsvar med klagen eller varselet. Skattyter vil likevel ha adgang til å påklage ligningsmyndighetenes endringsvedtak. Slik klage behandles i dag av overligningsnemnda, og vil bli behandlet av skatteklagenemnda når de nye reglene trer i kraft. Vedtak fattet av disse nemndene vil alltid være begrunnet.

Etter min mening er reglene om forenklet vedtaksform i tråd med ønsket om god service og åpenhet i forvaltningen. Skattyter får den samme informasjonen om grunnlaget for endringen av ligningen som når det fattes et begrunnet vedtak. I tillegg kan endringene gjennomføres raskere, noe som ofte øker skattyters forutberegnelighet.