Historisk arkiv

Svar til Peter Skovholt Gitmark på spørsmål nr. 2 vedrørende full barnehagedekning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 2 til spørretimen 21.03.2007 fra representanten Peter Skovholt Gismark.

Stortingets president
Statsråden har uttalt at dersom hun ikke når målet om full barnehagedekning innen 2008 "er dere kvitt meg". Nå ser det ut til at målet om full barnehagedekning ikke blir nådd blant annet på grunn av mangel på kapasitet i byggebransjen. Det offentlige er samtidig den største kjøper av bygg- og anleggstjenester i Norge og handler årlig slike tjenester for ca. 80 mrd. kroner.

Har statsråden noen kontakt med byggebransjen for å kartlegge om de har kapasitet til å bygge før departementet legger sine planer?


President
Jeg vil først presisere at jeg ikke har uttalt at jeg skal gå av dersom vi ikke når målet om full barnehagedekning innen 2008. Det jeg har sagt, er at jeg forsvinner ut av politikken i 2009 hvis ikke en rødgrønn regjering får til full barnehagedekning.

Så til spørsmålet om manglende kapasitet i byggebransjen. Barnehageutbygging er som kjent et kommunalt ansvar og det er kommunene selv som anslår behovet for barnehageplasser og legger lokale planer for utbygging og utvikling av barnehagetilbudet. Oversikt over situasjonen på byggemarkedet er selvfølgelig en viktig del av god kommuneplanlegging. Kommunene rapporterer årlig den 20. september inn tall på barn i barnehage og på venteliste, samt hvilke planer de har for videre utbygging, til Kunnskapsdepartementet. Denne rapporteringen danner grunnlag for regjeringens budsjettplanlegging.

Regjeringen har så langt truffet ganske så godt med sine planer. Avviket har bestått i at kapasitetsveksten ser ut til å ha blitt sterkere enn forventet. Foreløpige KOSTRA- tall viser at hele 11 500 flere barn fikk plass i barnehage i fjor, og det ble opprettet om lag 16 100 flere heltidsplasser. Det er høyere enn regjeringens måltall på 10 500 flere barn og 13 500 heltidsplasser. Regjeringen opplever ikke det at kommunene overgår våre anslag som problematisk i en så viktig sak. Tvert om; utviklingen er svært gledelig.

Kunnskapsdepartementet er i tett dialog med kommunene vedrørende utfordringer på veien mot målet om full barnehagedekning i løpet av 2007. Flere kommuner, særlig storbykommunene, har gitt tilbakemelding om at press i byggebransjen bidrar til forsinkelser. Dette gjør regjeringen noe med. Vi har blant annet opprettet et eget tilskudd til permanente barnehageplasser i midlertidige lokaler. Dette gjør at kommuner som har mange barn i kø for en barnehageplass kan forsere barnehageutbyggingen, og slik bidra til at flere barn kan få et godt barnehagetilbud så raskt som mulig.