Historisk arkiv

Svar til Peter Skovholt Gitmark på spørsmål nr. 2 vedrørende skattelettelser på lavere inntektsnivåer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen er opptatt av at det skal lønne seg å arbeide. Den sterke veksten i økonomien som vi har hatt i de siste årene, har gitt den sterkeste sysselsetningsveksten som noen sinne er registrert. Denne utviklingen er svært gledelig. Fortsatt høy sysselsetning er et viktig mål for Regjeringen.

Svar på spørsmål nr. 2 til spørretimen 19.12.2007 fra representanten Peter Skovholt Gismark.


Stortingets president
I Statistisk Sentralbyrås (SSB) analyse ØA 6/2007 står det "fra et fordelingsperspektiv er det viktig å ta hensyn til skatteendringenes indirekte effekter. Skattelettelser på lavere inntektsnivåer kan for eksempel være motivert ut ifra et ønske om å stimulere til økt yrkesaktivitet for å øke inntektene til personer i den nedre delen av inntektsfordelingen.”

Er statsråden enig med SSB, og vil statsråden, i likhet med Høyre, bruke skattesystemet for å stimulere mennesker til å arbeide?

 


President
Regjeringen er opptatt av at det skal lønne seg å arbeide. Den sterke veksten i økonomien som vi har hatt i de siste årene, har gitt den sterkeste sysselsetningsveksten som noen sinne er registrert. Denne utviklingen er svært gledelig. Fortsatt høy sysselsetning er et viktig mål for Regjeringen.

Samtidig ser vi at store grupper fortsatt er utenfor arbeidsstyrken, og vi vet at en god del av disse ønsker å jobbe. Den gode situasjonen i arbeidsmarkedet gir oss en unik mulighet til å inkludere dem i arbeidslivet. Flere i arbeid er en forutsetning for at samfunnet skal klare å løse de oppgavene som Regjeringen har satt seg som mål.

For å oppnå dette ser Regjeringen på et bredt spekter av virkemidler, herunder også på skattepolitikken. Regjeringens målsetninger for skatte- og avgiftspolitikken er å sikre inntekter til fellesskapet, bidra til rettferdig fordeling og et bedre miljø, fremme sysselsetningen i hele landet og bedre økonomiens virkemåte.

Samtidig er det også viktig å sikre at insentivene til å arbeide samlet sett er bra. Redusert skatt på middels og lave arbeidsinntekter er ett av flere virkemidler for å bidra til å inkludere flere i arbeidsmarkedet. Forskning, bl.a. gjort av SSB i den nevnte artikkelen som representanten refererer til, og som delvis er finansiert av Finansdepartementet, viser at det særlig er disse gruppene hvor endringer i skatter kan ha effekt på arbeidstilbudet. Denne Regjeringen har derfor i denne perioden foreslått en rekke lettelser på middels og lave arbeidsinntekter. Det er gitt lettelser på til sammen over 2 mrd. kroner i økt minstefradrag i 2006 og 2007. Dette er også i tråd med Regjeringens mål om et mer rettferdig skattessystem.

Det er imidlertid viktig å være klar over at skattepolitikken bare er én av mange faktorer som påvirker arbeidstilbudet. Dersom en er opptatt av å stimulere til økt yrkesaktivitet, kan en derfor ikke ensidig fokusere på skattesystemet. Innretningen av ulike trygde- og pensjonsordninger er en vel så viktig faktor. Regjeringen har bl.a. lagt fram en egen melding om arbeid, velferd og inkludering, hvor et av hovedmålene er å få flere fra ulike trygdeordninger over i arbeid. Den nye kvalifiseringsprogrammet er et viktig tiltak for å sikre dette. Videre er også ulike offentlige tjenester viktige for arbeidstilbudet. Særlig vil full barnehagedekning og en lav foreldrebetaling i barnehager bidra til at flere kan delta i arbeidslivet.

Dette viser at økt yrkesaktivitet er en prioritert oppgave for Regjeringen.