Historisk arkiv

Svar til Hans Olav Syversen på spørsmål nr. 1 vedrørende avgift på valutatransaskjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 1 til spørretimen 14.02.2007 fra representanten Hans Olav Syversen.

Stortingets president
På en konferanse 6.-7. februar i år i regi av UD diskuterte deltakerne blant annet mulighetene for en svak avgift på valutatransaksjoner 0,005 pst. for å finansiere bistand. I motsetning til den såkalte Tobin-skatten er det ikke noe mål for en slik avgift å redusere valutaspekulasjon, kun å øke tilskuddene til internasjonal bistand.
Vil statsråden bidra til at diskusjonen når lengre ut enn denne konferansen, ved å presentere en vurdering av dette f.eks. i Revidert nasjonalbudsjett 2007?

 

President
I perioden 1. september 2006 – 1. mars 2007 har Norge formannskapet i Leading Group on Solidarity Levies to Fund Development, den såkalte ”pilotgruppa på innovative finansieringsmekanismer”. Denne gruppa har arbeidet med det franske forslaget om en solidaritetsavgift på flyreiser, men også behandlet andre former for innovative finansieringsmekanismer, bl.a. en skatt på valutatransaksjoner.

Et utgangspunkt for dette arbeidet er Soria Moria-erklæringen som sier: ”Regjeringen vil gå foran for internasjonale avtaler om nye globale finansieringskilder som kan medvirke til omfordeling og styrking av FN-institusjonene, flyavgift, karbonskatt, skatt på våpenhandel eller avgift på valutatransaksjoner.”

Regjeringen har ikke vurdert en innføring av en form for valutaskatt for utviklingsformål. Norge vil imidlertid fortsatt støtte opp om en diskusjon av en slik form for finansiering, og pilotgruppa vil ventelig fortsatt behandle valutaskatt som tema. På konferansen i Oslo 6.-7. februar foreslo flere av de deltakende NGOene (Non Governmental Organisations) å opprette en egen internasjonal arbeidsgruppe om valutaskatt. Norge vil nå sondere interessen blant andre medlemsland i pilotgruppa for å opprette en slik gruppe. Det vil være naturlig å orientere Stortinget om diskusjonen av valutaskatt når en eventuell arbeidsgruppe er opprettet.

Jeg vil vise til at i disse debattene er formålet med ulike former for solidaritetsavgifter å øke bistanden i land som ikke oppfyller målet om 0,7 pst. av BNI til utviklingsbistand. Norge er et av de få landene som oppfyller dette målet. Dersom Norge ønsker å øke sin bistand, slik vi gjorde i budsjettet for 2007, er det mest kostnadseffektivt å øke bistandsmidlene direkte over statsbudsjettet, uten å innføre en særskilt avgift som krever utredning, utforming av regelverk, avklaring med ESA og administrasjon.