Historisk arkiv

Svar til Svein Flåtten på spørsmål nr. 2 vedrørende merverdiavgift på jakt og fiske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 2 til spørretimen 14.02.2007 fra representanten Svein Flåtten.

Stortingets president
Finnmarkseiendommen er nå fritatt for merverdiavgift på jakt og fiske. Det betyr at staten konkurrerer med private eiere av jakt og fiskerettigheter, men på 25 pst. bedre betingelser. Unntak fra merverdiavgiftsregelverket bør være meget godt begrunnet.

Mener statsråden at typen eierskap er en god begrunnelse for unntak og for en slik forskjellsbehandling i omsetning av jakt- og fiskerettigheter, eller vil hun vurdere å fjerne all mva. på jakt og fiske?

 

President
Omsetning av fiskekort og jaktkort for småvilt- og villreinjakt fra bygdeallmenninger, statsallmenninger og annen statlig grunn, blir etter forvaltningspraksis med hjemmel i merverdiavgiftslovens § 70 ikke ilagt merverdiavgift. Disse unntakene har i hovedsak vært basert på Justis- og politidepartementets lovavdelings vurdering av at retten til jakt og fiske etter fjelloven er en allemannsrett som ikke kan omsettes i merverdiavgiftsrettslig forstand.

De aktuelle bestemmelsene om jakt og fiske i finnmarksloven er sammenlignbare med tilsvarende bestemmelser i fjelloven. Det er av den grunn også gitt dispensasjon for Finnmarkeiendommens omsetning av jakt- og fiskekort, noe som innebærer en videreføring av det tidligere avgiftsregime for slik omsetning i Finnmark.

Selv om det er uttykkelig bestemt i loven at omsetning av rett til jakt og fiske skal være merverdiavgiftspliktig, er det etter forvaltningspraksis etablert langt tilbake i tid så mange unntak fra dette utgangspunktet at merverdiavgiftsplikten i dag hovedsakelig kun omfatter private grunneiere. Hele området merverdiavgift i forhold til omsetning av jakt- og fiskekort trenger derfor en gjennomgang. En slik gjennomgang vil imidlertid kreve ressurser og tid som vi per i dag ikke har på grunn av andre prioriterte oppgaver.