Historisk arkiv

Svar til Ketil Solvik-Olsen på spørsmål nr. 3 vedrørende forsvarlighetsvurderinger og startlån

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Ut fra at tapene på startlån til nå har vært lave, og at kommunene har ytt startlån i mange år, er det liten grunn til å tro at kommunene ikke har tilstrekkelig kompetanse til å vurdere søknader om startlån.

Svar på spørsmål nr. 3 til spørretimen 29.02.2012 fra representanten Ketil Solvik-Olsen

 

Spørsmål:


Stortingets president

Finanstilsynets innstramming av bankenes muligheter til å fullfinansiere boligkjøp, har skapt en økt pågang etter Husbankens startlån. I ordningen, som administreres av kommunene, kan folk fortsatt få fullfinansiert boligkjøp. Statsråden har tidligere sagt at dette er i orden så lenge kundene blir underlagt en «spesiell forsvarlighetsvurdering». Skal bankene og kommunene gjøre separate forsvarlighetsvurderinger for hver enkelt søker av startlån fra Husbanken, og har kommunene slik kompetanse?
 

Svar:


President

Startlån ytes av kommunene med midler fra Husbanken. Verken kommunene eller Husbanken er underlagt tilsyn fra Finanstilsynet, og retningslinjene omfatter derfor ikke startlånet som sådan. Jeg er ikke kjent med at kommunene har innført krav om at belånings-graden ikke skal overstige 85 prosent av boligens verdi.

Hvis en lånesøker ønsker å ta opp startlån sammen med lån fra en bank, og lånene har pant i boligen, skal banken etter Finanstilsynets retningslinjer telle med startlånet i beregningen av lånesøkerens belåningsgrad. Utgangspunktet er at belåningsgraden ikke skal overstige 85 prosent av boligens verdi.

Samtidig åpnes det for et en kan gå utover 85 prosent. Dette kan gjøres om det foreligger tilleggssikkerhet, eller etter en særskilt forsvarlighetsvurdering av banken.

Hvis lånesøkeren bare ønsker startlån, er det opp til kommunen om den vil yte lånet, og hvor stort lån den vil yte.

Kommunene er, i likhet med bankene, underlagt finansavtaleloven når de yter lån. Det innebærer blant annet at kommunene må vurdere lånesøkerens kredittverdighet og foreta en forsvarlighetsvurdering. Det betyr at de må fraråde lånet hvis økonomisk evne eller andre forhold tilsier at lånesøkeren bør overveie å avstå fra å ta opp lånet. Husbanken har utviklet veiledninger for behandling av søknader om startlån, og gir kommunene opplæring.

Ut fra at tapene på startlån til nå har vært lave, og at kommunene har ytt startlån i mange år, er det liten grunn til å tro at kommunene ikke har tilstrekkelig kompetanse til å vurdere søknader om startlån.