Historisk arkiv

Svar til Line Henriette Hjemdal på spørsmål nr. 2 vedrørende klimafond og CO2-avgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

CO2-utgiften er en fradragsberettiget utgift som reduserer den skattbare inntekten for all næringsvirksomhet. Fradragsretten er dermed ingen særregel for petroleumsbeskatningen. Regjeringens gjennomgang av klimapolitikken vil bli lagt fram for Stortinget i den varslede klimameldingen.

Svar på spørsmål nr. 2 til spørretimen 07.03.2012 fra representanten Line Henriette Hjemdal

Spørsmål:

Stortingets president

Etablering av et klimafond for industrien som er finansiert av CO2-avgiften på sokkelen, er en av sakene regjeringen har varslet at en vil ta stilling til i klimameldingen. Et slikt fond forutsetter enten endring av handlingsregelen, eller at inntektene fra CO2-avgiften tas ut av kontantstrømmen til Statens pensjonsfond utland. Det siste vil frigjøre betydelige summer til klimatiltak i industrien, men vil samtidig bety at avgiften ikke lenger blir fradragsberettiget i petroleumsskattesystemet.
Hva er statsrådens holdning til saken?

 

Svar:

President

Petroleumsvirksomheten har lenge hatt et strengt utslippsregime for CO2. Fakling av gass har alltid vært strengt regulert av ressurshensyn, men denne reguleringen har også gitt viktige effekter for klimagassutslippene. Allerede i 1991 ble det innført en CO2-avgift for petroleumsvirksomheten, og i 2008 ble petroleumsvirksomheten inkludert i kvotesystemet. Petroleumsvirksomheten i Norge har dermed allerede gjennomført mange tiltak, og CO2-utslippene er lave sammenlignet med andre petroleumsprovinser.

Ifølge lov om Statens pensjonsfond er CO2-avgiften fra petroleumsvirksomheten en del av statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten. Denne kontantstrømmen overføres i sin helhet til Statens pensjonsfond utland. Det ville være i strid med denne loven å føre CO2-avgiften fra petroleumsvirksomheten inn på et annet fond enn Statens pensjonsfond utland. Dersom disse midlene skal føres inn på et annet fond enn Statens pensjonsfond utland, må derfor denne loven endres.

Midlene i Statens pensjonsfond kan bare anvendes til en beløpsmessig overføring til statsbudsjettet etter vedtak i Stortinget. Videre tar Stortinget stilling til hvilke tiltak det bevilges penger til innenfor en helhetlig budsjettramme for statsbudsjettet. Bevilgning til klimatiltak kan dermed vurderes opp mot andre budsjettformål.

Retten til skattefradrag for utgifter ved CO2-avgift og kvoteplikt knyttet til petroleumsvirksomheten bestemmes ikke av lov om Statens pensjonsfond. Fradragsretten bestemmes av skatteloven og petroleumsskatteloven. CO2-utgiften er en fradragsberettiget utgift som reduserer den skattbare inntekten for all næringsvirksomhet. Fradragsretten er dermed ingen særregel for petroleumsbeskatningen.

Regjeringens gjennomgang av klimapolitikken vil bli lagt fram for Stortinget i den varslede klimameldingen.