Historisk arkiv

Tull med skattetall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Geir Axelsen, Verdens Gang

Tull med skattetall

Statssekretær Geir Axelsen, Verdens Gang 27.11.05

Debatten om Regjeringens skatteforslag har neppe vært enkel å følge. Den blir ikke bedre av at VG roter med tall og tabeller slik som i oppslaget 24.11.05.

Under overskriften ”Gjennomsnittlig skatteendring i forhold til 2005 (inkludert skatt på arbeid, utbytte og annen kapitalinntekt)” presenterer VG en tabell som viser noe helt annet enn overskriften skulle tilsi. Her er kun virkninger av endringer i lønnsbeskatningen med. Utbytte og annen kapitalinntekt er ikke med.

Hvorfor er det så viktig? Jo fordi beregninger av endringer i lønnsbeskatningen alene gir et feilaktig bilde av fordelingsvirkningene. Det blir særlig misvisende på svært høye lønnsnivåer.

Jo høyere man kommer i inntektsgruppene desto mer utgjør skatt på aksje og formue. Av VGs tabell ser det ut som om man får mer skattelette desto mer man har i inntekt. Men sannheten er den motsatte: Desto høyere inntekt, desto høyere skatt. VG utelater virkningen av at vi innfører utbytteskatt og strammer inn på formueskatten, men gir inntrykk av at det er med. Det blir ren desinformasjon.

VGs oppslag kan også gi inntrykk av at halvparten av alle skatteytere med over en million i inntekt, slipper unna våre innstramminger. Det er galt. Gruppen som slipper unna er de som bare har lønnsinntekt over en million og lave formuer. De utgjør for neste år en langt mindre del av alle med så høye inntekter.