Historisk arkiv

All arbeidsinntekt bør skattlegges lik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Dagsavisen

All arbeidsinntekt bør skattlegges lik

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Dagsavisen 21.12.06

I Dagsavisen 16. desember skriver Kim Nordlie i HSH at finansministeren er på "ville veier". Grunnen er at behandlingskostnader som dekkes av arbeidsgiver ikke er fritatt for skatt. Argumentasjonen peker i retning av at HSH ikke bare er på ”ville veier”, men også på full fart inn en skattepolitisk blindgate.

Et godt prinsipp i vårt skattesystem er at all arbeidsinntekt i utgangspunktet bør skattlegges likt, uavhengig av om det betales i penger eller i naturalia. Hvis arbeidsgiver betaler for raskere behandling ved private helseinstitusjoner i stedet for å anvende det offentlige helsevesen utgjør dette en privat fordel i form av en naturalytelse.

Fritak for beskatning av slike naturalytelser åpner for at arbeidsgiver og arbeidstaker avtaler at den ansatte i større utstrekning skal lønnes ved at arbeidsgiver dekker vedkommendes private kostnader i stedet for å betale kontantlønn. Dette strider mot tanken om at det ikke skal være skattemessig avgjørende hvilken avlønningsform som velges.

Som regel er det de mest ressurssterke arbeidstakerne som (gjerne i tillegg til å ha en høy lønn) kan forhandle seg frem til at behandlingskostnader skal dekkes av arbeidsgiver. Dersom det skulle gjelde et skattefritak for arbeidsgivers betaling av slike behandlingsutgifter, ville urimeligheten forsterkes overfor andre arbeidstakere som ikke får dette frynsegodet. Disse andre arbeidstakerne må betale eventuelle behandlingsutgifter selv, av beskattede inntekter. Alle vil jo gjerne være friske.

Det vil være urettferdig om "særlig lønnsomme” arbeidstakere/pasienter med arbeidsgiver i ryggen skal kunne betale seg foran de "mindre lønnsomme" pasientene i behandlingskøen, som for eksempel barn, eldre og arbeidsledige. Et slikt sorteringssamfunn ønsker ikke Regjeringen å legge til rette for.