Historisk arkiv

Et budsjett som gjør en forskjell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Kristin Halvorsen (SV), diverse aviser

Et budsjett som gjør en forskjell

Finansminister Kristin Halvorsen (SV), diverse aviser, oktober 2006

Regjeringen har nå lagt fram et budsjettforslag som gjør at folk flest vil merke en forskjell. Det vil merkes av foreldre som ønsker barnehageplass, av ungdom som skal kjøpe skolebøker, av togreisende så vel som bilister. Samtidig vil vår skatte- og avgiftsopplegg skape mindre forskjeller der de som har de høyeste lønningene vil kunne yte enda mer til fellesskapet.

Den rød-grønne Regjeringen kom til makten på løftet om at vi ville skape en forskjell, vi gikk ikke til valg på skattelette, men at de store pengene skal brukes på gode fellesskapsløsninger. Det løftet holder vi. Vi er i en heldig i Norge. Vi er heldige som har store oljeinntekter, og vi er heldige fordi de internasjonale konjunkturene er med oss. Dette hellet er ikke noe regjeringen skal ta æren for, men hellet fritar oss likevel ikke fra politiske valg. Selv om vi har fått litt ekstra handlingsrom, så må vi prioritere. I fjor prioriterte vi først og fremst å gi kommunene et historisk løft. Landet rundt kommer det nå meldinger om at folk nyter godt av bedre kommunale tjenester. Den negative trenden er snudd. Nå følger vi opp med store satsinger på barn og ungdom, kampen mot fattigdom, et bedre miljø og samferdsel.

I dette budsjettet prioriterer vi for eksempel barn og unge. Vårt mål er at alle som ønsker det kan få en barnehageplass i løpet av 2007. Det foreslås å øke de øremerkede bevilgningene til barnehager med om lag 3,2 milliarder kroner. Dette legger til rette for 19 300 nye heltidsplasser, den største kapasitetsveksten noen sinne. Regjeringen viderefører bevilgningen på om lag 1,4 milliarder kroner til å gjennomføre Kunnskapsløftet i 2007, og foreslår i tillegg en ordning med gratis læremidler for videregående opplæring fra høsten 2007.

Regjeringen har satt seg store mål for å bekjempe forskjeller i Norge. Vi har sagt at fattigdom skal avskaffes. Derfor presenterer vi egne handlingsplaner mot fattigdom og for integrering og inkludering av innvandrerbefolkningen. Her foreslår Regjeringen flere nye, målrettede tiltak for å redusere fattigdom og bedre integrering, med om lag 710 millioner kroner til fattigdomstiltak og vel 305 millioner kroner til inkluderingstiltak. Opptrappingsplanen for psykisk helse følges opp med 700 millioner kroner mer enn i saldert budsjett for 2006.

Budsjettet har en klar miljø- og solidaritetsprofil. Regjeringen vil fremme miljøvennlig atferd gjennom skatte – og avgiftssystemet og legger om bilavgiftene for å oppmuntre til kjøp av biler med lave CO2-utslipp. Det foreslås en CO2-avgift på innenlands bruk av gass til oppvarming av boliger og næringsbygg fra 1.juli 2007. Som et viktig bidrag til å oppfylle Norges internasjonale forpliktelser, innføres det en avgift på NOxutslipp på 15 kroner pr. kg. Bevilgningen til internasjonal bistand økes med 2,2 milliarder kroner til et historisk høyt nivå på 0,97 prosent av anslått brutto nasjonalinntekt.

Rammen for Nasjonal Transportplan nås for første gang siden den ble innført i sin nåværende form. Budsjettforslaget til vegformål er 14 850 millioner kroner. For å snu trenden med økende etterslep i vedlikeholdet, foreslår Regjeringen å prioritere vedlikehold utover det som ligger inne i planrammene. Budsjettforslaget for Jernbaneverket innebærer et historisk løft for jernbaneinfrastrukturen i Norge. Til Jernbaneverkets infrastruktur foreslås en økning på mer enn 20 prosent, mens investeringsbudsjett for jernbanen foreslås økt med 50 prosent fra saldert budsjett 2006.

I fjor reverserte vi Bondevik-regjeringens skattelette-politikk, og i år styrker vi fordelingsprofilen i skatte - og avgiftspolitikken ytterligere. Dette gir oss 12 milliarder mer å bruke på fellesskapet. Det gjør en forskjell. I tillegg bruker vi de ekstra pengene de gode tidene gir på å satse ytterligere på barnehage, skole, omsorg og samferdsel i stedet for å gi det ut i skattelettelser. Det gjør en forskjell. Den rød-grønne regjeringen har lagt om kursen. Folk vil merke en forskjell.