Historisk arkiv

Feil om moms på overnatting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp), Trønder-Avisa

Innlegg i Trønder-Avisa av statssekretær Bjørn Arild Gram om merverdiavgift på hotellovernatting.

Feil om moms på overnatting

Statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp), Trønder-Avisa 25.04.06

I Trønder-Avisas lederartikkel 19. april blir det hevdet at Skattedirektoratet motarbeider reiselivsnæringen i Norge ved å ha foreslått moms på overnatting i Norge, og ved å innføre nye regler om momsplikt for utenlandske aktører i denne næringen. Jeg ønsker å tilbakevise disse påstandene.

Stortinget vedtok enstemmig å innføre moms på hotellovernatting mv. fra 1. september 2006. Det er ikke riktig at det er Skattedirektoratet som har fått ”gjennomslag for at reiselivsnæringen skulle pålegges moms på overnattinger”. Også hotellnæringen har vært positive til forslaget. Dette er faktisk ikke så unaturlig da innføringen av moms på overnattinger er anslått til å innebære et tap for staten på om lag 200 millioner kroner på årsbasis. Bakgrunnen for at det her oppstår en fordel for hotellene er at disse bare skal legge 8 prosent moms på overnattingen, samtidig som de kan trekke fra 25 prosent moms på alle sine anskaffelser til bruk i overnattingsvirksomheten. Alle andre land i EØS-området har for øvrig moms på overnattingstjenester allerede.

Når det gjelder forholdet til utenlandske aktører og deres momsplikt i Norge, bygger våre momsregler blant annet på en forutsetning om at det ikke skal oppstå noen konkurransevridning mellom norske og utenlandske aktører. Innledningsvis er det helt klart at alle som overnatter på norske hoteller skal betale merverdiavgift ved overnattinger etter 1. september. Dette gjelder uansett om det er nordmenn eller utlendinger som overnatter, og uansett om overnattingen bestilles direkte, over internett eller via norsk eller utenlandsk turoperatør. I alle disse tilfellene skjer det en overnatting i Norge, som det skal betales norsk moms for.

For å oppnå en slik nøytralitet mellom norske og utenlandske aktører, kan det i noen tilfeller være nødvendig å pålegge en utenlandsk virksomhet å registrere seg for moms i Norge. Dette forutsetter imidlertid at den utenlandske virksomheten driver momspliktig virksomhet i Norge. Uten slike regler ville man nok lett sett at norske virksomheter flytter utenlands for å unngå momsplikt i Norge, og det er vel ingen tjent med? Tilsvarende regler finner vi i de andre landene som har moms på overnatting.