Historisk arkiv

FN følger opp norske etikk-prinsipper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Kristin Halvorsen (SV), Dagsavisen

FN følger opp norske etikk-prinsipper

Innlegg av finansminister Kristin Halvorsen i Dagsavisen, 28. april 2006

Statens pensjonsfond – Utland har etter invitasjon fra FNs generalsekretær Kofi Annan arbeidet fram prinsipper for ansvarlig investeringsvirksomhet. Resultatet er seks prinsipper for miljø og sosiale hensyn i fondsforvaltning og er nok et godt eksempel på hvordan Norge gjennom arbeidet med etiske retningslinjer framstår som et internasjonalt foregangsland på området.

Prinsippene tar utgangspunkt i at forvaltere skal oppnå høy avkastning over tid. I bunn ligger en tro på at det lønner seg å ta miljømessige og sosiale hensyn, samt å fremme en sunn og åpen virksomhetsstyring i selskaper påvirke den finansielle avkastningen positivt.

En anvendelse av prinsippene vil også bidra til at investorer fremover tar et bredere samfunnsansvar i sin virksomhet. Dermed forplikter deltakerne seg til å fremme hensyn til miljø, sosiale forhold og til god virksomhetsstyring gjennom sin investeringsvirksomhet.

Disse tankene er helt i tråd med de etiske retningslinjene for Pensjonsfondet - Utland. Petroleumsressursene er en ikke-fornybar ressurs, og vi som lever i dag har en etisk forpliktelse til å forvalte denne formuen på en slik måte at også våre barn og barnebarn får nyte godt av den. Samtidig sier retningslinjene at vi gjennom fondets investeringer ikke skal medvirke til etisk uakseptable normbrudd. Dette etiske grunnlaget fremmes gjennom to typer virkemidler; eierskapsutøvelse for å fremme langsiktig finansiell avkastning, og utelukkelse av selskaper for ikke å medvirke til etisk uakseptable forhold.

Norges Bank er gitt i oppdrag å følge opp eierskapsutøvelsen. Eierskapsutøvelsen skal baseres på FNs Global Compact og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper og virksomhetsstyring. Norges Bank etablerte i september i fjor en egen gruppe som skal ha ansvar for eierskapsutøvelsen.

Pensjonsfondet – Utland er blitt et av verdens største pensjonsfond med en kapital på nær 1 400 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret. Et så stort fond blir lagt merke til også internasjonalt. Dette gir oss både større innflytelse og større ansvar, selv om eierandelene i enkeltselskaper er små. Invitasjonen fra FN viser at Pensjonsfondet – Utland er en ønsket samarbeidspartner på dette området.

Det arbeidet som Kofi Annan og Norges Bank nå legger fram er et resultat av et samarbeid mellom flere av de største fondene i verden. Samordning og felles holdninger blant investorer øker innflytelsen og mulighetene for påvirkning. Dette arbeidet er også en indikasjon på at etiske hensyn får en stadig viktigere plass i fondsforvaltning internasjonalt.