Historisk arkiv

Like konkurransevilkår for forvaltere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Roger Schjerva, Dagens Næringsliv

Like konkurransevilkår for forvaltere

Statssekretær Roger Schjerva, Dagens Næringsliv 30.05.06

Tidligere børsdirektør Sven Arild Andersen og konsernsjef Svein Aaser i DnB NOR kritiserer Pensjonsfondet for å bruke utenlandske konsulenter i sin kapitalforvaltning. Av denne grunn ser jeg at det er grunn til oppklare noen misforståelser.

"I prinsippet får ingen norske delta," skriver Sven Arild Andersen i DN 15. mai. Dette er selvsagt feil. Størstedelen av midlene i Pensjonsfondet – Utland forvaltes i Norge. Norges Bank har bygget opp en organisasjon med rundt 130 ansatte. Organisasjonen er lokalisert i Oslo og innehar meget høy kompetanse innen kapitalforvaltning. Norges Bank utfører forvaltningen på en kostnadseffektiv måte og kan vise til meget gode resultater. Denne kompetansen tilflyter også andre forvaltningsorganisasjoner i Norge ved at personer fra tid til annen skifter arbeidsgiver.

Norges Bank setter også ut en del av midlene til eksterne forvaltere. Norske forvaltere, inkludert DnB NOR, kan på lik linje med utenlandske selskaper konkurrere om mandater for å forvalte Pensjonsfondet. Norges Bank kan ikke favorisere norsk finansnæring i tildelingen av eksterne forvaltningsmandater. Dette ville trolig være i strid med EØS-avtalen. For Regjeringen er det viktig at vi har en best mulig forvaltning av Pensjonsfondet, for igjen å sikre høyest mulig avkastning for våre fremtidige pensjonspenger.

Norsk finansnæring er best tjent med å bli stilt overfor de samme kravene til kvalitet som sine utenlandske konkurrenter. Mindre strenge krav til norske forvaltere ville lett virke som en sovepute for disse institusjonene, noe som i sin tur trolig ville preget kvaliteten på tjenestene som ble tilbudt. En slik utvikling ville være uheldig for forvaltningen av Pensjonsfondet, og det ville danne et dårlig grunnlag for utvikling av en bærekraftig kapitalforvaltningsbransje i Norge.