Historisk arkiv

Om å leke politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Kristin Halvorsen, N24.no

Om å leke politikk

Finansminister Kristin Halvorsen, N24.no 22.06.06

Revidert nasjonalbudsjett for 2006 er nettopp vedtatt i Stortinget. Som finansminister er jeg godt fornøyd med at vi fant rom til viktige og riktige satsinger innen barnehager, samferdsel og helse.

Vi finner plass til mye – ikke minst fordi vi bruker mye oljepenger. På årets budsjett er 67 mrd, eller hver tolvte krone, en ”oljekrone”. Jeg mener vi bruker så mye som det er forsvarlig å bruke. Alle skjønner at vi ikke kan bruke ubegrenset med oljepenger, men de fleste har meninger om ett formål som kunne trengt en liten milliard eller to ekstra. Problemet er at summen av disse gode formålene vil true økonomien.

FrP har en egen teori, om at det nesten ikke finnes noen grense for hvor mye av pengene fra Statens Pensjonsfond – Utland, vi kan pøse inn i økonomien. Ikke bare er tålegrensen deres vanskelig å få øye på, men det viser seg at mange av forslagene deres ikke har noen prislapp, og noen av de forslagene som virkelig ser kostbare ut, koster faktisk ingen ting når det kommer til stykket. Forstå det den som kan.

For en ting er det nå at Frp fant ut at de kunne bruke 27 milliarder mer enn de andre partiene ved høstens budsjett, men siden det har det rent på med forslag i stortinget. Selv har de vært lite opptatt av hva kostnaden ved disse forslagene ville blitt. Andre har antydet et sted mellom 30-40 milliarder på toppen av de 27 milliardene fra i høst. Jeg var derfor spent på å få se oversikten over dette når de la fram sitt forslag til Revidert budsjett. Der var det imidlertid få spor av de høytflyvende løftene fra siste halvår.

På direkte spørsmål i debatten ga partiets finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, et svar som var like oppklarende som oppsiktsvekkende: Frp ser ingen grunn til å dekke inn forslag som Stortinget har stemt ned! Alle forslagene fra i vår var dermed uten kostnad! Det er verd å huske neste gang FrP for eksempel viser til sitt forslag om å slette gjelden til bompengeselskapene eller satsingen på vedlikehold av fylkesveier. Etter deres egen logikk så gjelder ikke de forslagene lenger, for når Stortinget har stemt dem ned, ser ikke FrP noen grunn til å bruke penger på det. Forslagene deres blir dermed for tankelek å regne. Hvis det hadde blitt vedtatt skulle de ha funnet penger, men så lenge de ikke har flertall så blir det med tanken. Denne måten å leke politikk på gjør det selvsagt billig å foreslå hva som helst. Så lenge de ikke får flertall for noe så koster det ikke noe. Trøsten for oss andre er at de ikke har flertall…