Historisk arkiv

Svar til Leif Helge Kongshaug på spørsmål nr. 3 vedrørende særfradrag for diabetikere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 3 til spørretimen 22.11.2006 fra representanten Leif Helge Kongshaug

Stortingets president

Diabetes er en alvorlig kronisk sykdom. I lignings-ABC står det at personer med diabetes skal "sannsynliggjøre" sine utgifter, mens ligningskontorene nå krever at personer med diabetes skal "dokumentere" sine utgifter. Hvem som får fradrag ved diabetes er i dag fullstendig vilkårlig, avhengig av det enkelte ligningskontor, noen ganger også av saksbehandler. Hva kan statsråden gjøre for å rydde opp i det urettferdige særfradragsrotet for diabetikere?

President

I forbindelse med budsjettet for 2005 vedtok Stortinget endringer i ordningen med særfradrag for store sykdomsutgifter. Endringene innebar blant annet at diabetikere blir stilt overfor de samme krav til dokumentasjon/sannsynliggjøring av sine utgifter som andre som krever slikt særfradrag. Det kan avhenge av utgiftenes art om sannsynliggjøring er tilstrekkelig, eller om nærmere dokumentasjon, typisk originalbidrag, vil være rimelig å kreve.

Det er et selvsagt mål ved ligningsbehandlingen at alle skal bli riktig behandlet etter reglene. Ligningsbehandlingen for 2005 knyttet til særfradrag for diabetikere har dessverre ikke vært fullt ut tilfredsstillende.

I august i år fikk vi informasjon om forskjellsbehandling ved ligningskontorene. Departementet tok da umiddelbart kontakt med Skattedirektoratet for å få kartlagt praksis, slik at vi kunne ta stilling til hva som hadde skjedd og hva som eventuelt kunne gjøres for å sikre en lik og rettferdig behandling av slike krav om særfradrag i fremtiden. Jeg har også hatt et møte med Norges Diabetesforbund for å diskutere saken.

Et tiltak som Skattedirektoratet iverksetter for å sikre lik og rettferdig ligningsbehandling, er å utvide omtalen av emnet i Lignings-ABC for 2006. Det vil her bli gitt en nærmere omtale av hvilke kostnader som kan anses knyttet til diabetessykdom og som derfor kan gi grunnlag for særfradrag for diabetikere, og hvordan disse diabeteskostnadene skal sannsynliggjøres/dokumenteres. Departementet har bedt Skattedirektoratet innlede en dialog med Norges Diabetesforbund i forbindelse med arbeidet med en utvidet omtale av emnet i Lignings-ABC for 2006.

Skattedirektoratet vil videre lage en omtale av emnet, som legges ut på skatteetatens hjemmeside. En slik omtale vil sikre at diabetikere har kunnskap om de krav til dokumentasjon/sannsynliggjøring som gjelder etter lovendringen fra 2005. Kravene til utgiftene og sannsynliggjøring/dokumentasjon av disse, vil også fremgå nærmere av rettledningen som skattyterne mottar sammen med selvangivelsen.

Departementet har også bedt Skattedirektoratet, så fort den nye omtalen i Lignings-ABC for 2006 er klar, om å sende denne ut til alle landets ligningskontor, slik at den kan legges til grunn ved behandlingen av de 2005-ligningene som er til utsatt behandling, klagebehandling eller fornyet behandling. Begåtte feil ved ligningen for 2005 kan dermed rettes opp.