Historisk arkiv

Svar til Peter Skovholt på spørsmål nr. 2 vedrørende bioetanolbilene og engangsavgiften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 2 til spørretimen 08.11.2006 fra representanten Peter Skovholt

Stortingets president

Bioetanolbiler kommer dårlig ut av Regjeringens foreslåtte endringer i engangsavgiften. Finansdepartementet legger til grunn at det i typegodkjenningen som danner grunnlaget for motorvognregisteret, ikke fremgår om kjøretøyet kan benytte høyinnblandet biodrivstoff. Finansdepartementet mener derfor at det ikke er mulig å innpasse en særlig avgiftsmessig behandling av slike kjøretøy

Vil statsråden, i påvente av nytt motorvognregister, gi bioetanolbilene en lettelse i engangsavgiften?

President

Noe av det jeg er mest fornøyd med i forslaget til statsbudsjett for 2007, er omleggingen av bilavgiftene i mer miljøvennlig retning. Vi foreslår altså et system som premierer biler med lavt CO 2-utslipp. Det er et viktig signal til både forbrukere og produsenter av biler.

I det nye systemet vil engangsavgiften beregnes på bakgrunn av kjøretøyets vekt, effekt og utslipp av CO 2. Dersom det ikke finnes opplysninger om utslipp av CO 2 brukes isteden bilens slagvolum. Opplysningene om vekt, effekt og CO 2-utslipp vil hentes fra motorvognregisteret. Motorvognregisteret baserer seg igjen på data fra typegodkjenningen. Verken av motorvognregisteret eller typegodkjenningen inneholder pr i dag opplysninger om hvilke kjøretøy som kan bruke bioetanol. Det er heller ikke opplagt hvilke kjøretøy som skal anses som bioetanolbiler. Alle bensindrevene kjøretøy vil i utgangspunktet kunne kjøres på drivstoff innblandet større eller mindre mengder etanol. Andelen vil kunne økes, alt etter hvilke modifikasjoner som gjøres.

Som påpekt i budsjettforslaget er det derfor ikke mulig å innpasse en særlig avgiftsmessig behandling av slike kjøretøy i den ordinære avgiftsfastsettelsen nå. Dette gjelder i utgangspunktet uansett hvordan en lettelse i engangsavgiften skal gjennomføres. Jeg har imidlertid gitt Toll- og avgiftdirektoratet i oppdrag og se nærmere på disse problemstillingene På bakgrunn av tilbakemeldingen fra direktoratet vil jeg vurdere hvordan bioetanolbiler best kan innpasses i engangsavgiftssystemet.