Historisk arkiv

Svar til Svein Flåtten på spørsmål nr. 1 vedrørende saksbehandling i eiendomsskattesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 1 til spørretimen 22.11.2006 fra representanten Svein Flåtten

Stortingets president

Mange skattytere opplever at det må prosederes på helt opplagte feil pga. mangelfull saksbehandling i kommunene når det gjelder eiendomsskattesaker. Kompetansen er langt svakere enn i ligningsetaten når det gjelder skattegrunnlag og skattejus.

Vil statsråden ta initiativ til å innføre regler slik som i ligningsloven som sikrer skattyterne dekning av utgifter til juridisk bistand i eiendomsskattesaker på samme måte som i ligningsloven § 9-11?

President

Jeg ser at det er behov for tydeligere saksbehandlingsregler når det gjelder eiendomsskatt. De reglene som står i eiendomsskatteloven er meget sparsomme og delvis ikke satt i kraft. Det har regjeringen varslet at den skal gjøre noe med.

Skattyters rett til dekning av sakskostnader reguleres i ligningsloven § 9-11. Når overligningsnemnda, fylkesskattenemnda eller Riksskattenemnda endrer en ligningsavgjørelse til gunst for skattyteren, skal den tilkjenne skattyteren hel eller delvis dekning av statskassen for vesentlige sakskostnadene. Dette gjelder når kostnadene var pådratt med god grunn og det ville være urimelig om skattyteren måtte dekke dem selv.

I Ot. prp. nr. 1 (2006-2007) ble det foreslått en utvidelse av bestemmelsen. Dette gjelder dekning av sakskostnader pådratt i forbindelse med klagebehandling som ikke har ført frem i overligningsnemnd, fylkesskattenemnd eller Riksskattenemnd, når skattyter får medhold i etterfølgende domstolsavgjørelse.

Som det framgår i Ot. prp. nr. 77 (2005-2006) avsnitt 14.4.3, tar Finansdepartementet sikte på å komme tilbake med en gjennomgang og vurdering av reglene om saksbehandling og klage ved utskriving av eiendomsskatt. Dette arbeidet pågår nå i departementet. Jeg vil sørge for at vi i forbindelse med denne gjennomgangen vurderer om det i eiendomsskattesaker bør innføres en regel om dekning av sakskostnader etter lignende modell som i ligningsloven § 9-11.