Historisk arkiv

Svar til Tord Lien på spørsmål nr. 5 vedrørende NOx-avgift og fiskale avgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 5 til spørretimen 25.10.2006 fra representanten Tord Lien

Stortingets president

Regjeringen har tidligere uttalt at det ikke skal innføres nye fiskale avgifter. Regjeringen foreslår nå å innføre NOx-avgift, der bare deler av beløpet skal gå til å redusere NOx-utslipp. Hvordan henger dette sammen med at alle nye avgifter skal tilfalle definerte formål?

President

Regjeringen varslet i Soria-Moria erklæringen at den vil videreføre det samlede skatte- og avgiftsnivået fra 2004. Regjeringen varslet samtidig at den ville gjennomgå skatte- og avgiftssystemet med sikte på å foreta endringer for å fremme miljøvennlig atferd. Regjeringen har aldri varslet at det ikke skal innføres nye fiskale avgifter. Regjeringen har heller aldri varslet at alle nye avgifter skal tilfalle definerte formål.

I statsbudsjettet for 2007 bringes skatte- og avgiftsnivået tilbake til nivået fra 2004. Regjeringen foreslår også å innføre en avgift på utslipp av NOx. Hovedmålet med avgiften er at den, sammen med andre virkemidler, skal bidra til å oppfylle NOx-forpliktelsen i Gøteborgprotokollen.

I Nasjonalbudsjettet 2007 er NOx utslippene i 2010 anslått til 203,6 tusen tonn. Norge er i henhold til Gøteborgprotokollen forpliktet til å redusere de årlige utslippene av NOx til 156 tusen tonn. Dette har både myndigheter og næringene visst lenge, men det har ikke vært gjort noen grep for å sikre at vi oppfyller disse målene. Nå har vi bare ”tida og veien” for å få til dette.

NOx-avgiften er derfor en miljøavgift og ingen fiskalavgift. Hensikten med avgiften er å gi forurenseren et incitament til å redusere utslippene av NOx. Bruken av avgift som virkemiddel bidrar til at aktørene tilpasser seg slik at utslippene reduseres på billigst mulig måte.

I likhet med inntektene fra de øvrige særavgiftene går provenyet fra NOx-avgiften, eksklusive petroleumssektoren, til statskassen. Det eksisterer altså ingen form for øremerking, verken av NOx-avgiften eller noen av de øvrige særavgiftene. NOx-avgiften fra petroleumssektoren inngår i kontantstrømmen til Statens pensjonsfond – Utland.

Regjeringen legger stor vekt på at utslippene av NOx reduseres uten at den økonomiske belastningen for næringene blir unødvendig høy. Det foreslås derfor betydelige kompensasjoner til berørte næringer. Vi går gjerne i dialog med næringene for å finne gode løsninger på NOx-utslippene, men det er ikke aktuelt å fjerne avgiften.