Historisk arkiv

Uttrekk av selskaper fra fondet på bakgrunn av brudd på menneskerettigheter og miljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Kristin Halvorsen (SV), Klassekampen

Uttrekk av selskaper fra fondet på bakgrunn av brudd på menneskerettigheter og miljø

Finansminister Kristin Halvorsen (SV), Klassekampen 10.07.2006

Med uttrekkene av selskapene Wal-Mart og Freeport fra Statens pensjonsfond – Utland har den etiske forvaltningen av petroleumsformuen fått en ny dimensjon. Våre investeringer skal ikke medvirke til alvorlige miljøskader og grove eller systematiske brudd på menneskerettigheter.

Før Wal-Mart og Freeport ble trukket ut av Statens pensjonsfond – Utland ved utgangen av mai måned, var 17 selskaper trukket ut fra fondets investeringsunivers. Av de 17 selskapene er 16 blitt trukket ut fordi de er involvert i produksjon av klasevåpen, landminer eller kjernevåpen.

Etter retningslinjene har fondet en plikt til å påse at det ikke skjer investeringer som gjør at vi risikerer å medvirke til alvorlige brudd på etiske normer, herunder alvorlige miljøskader og grove eller systematiske brudd på menneskerettigheter. Det er viktig at beslutninger om uttrekk bygger på et grundig forarbeid av det uavhengige Etikkrådet for fondet. I tråd med retningslinjene blir selskaper hørt i forkant av et eventuelt uttrekk, slik at saken er så godt opplyst som mulig før en endelig beslutning fattes i Finansdepartementet.

Alvolige miljøskader
Med uttrekket av Freeport er miljødimensjonen kommet med i Etikkrådets tilrådinger. Freeport er et gruveselskap som driver en av verdens største kobbergruver på øya Ny Guinea i Indonesia. Selskapet har blitt kraftig kritisert for at de bruker et elvesystem for deponering av gruveavfall, og Etikkrådet for Statens pensjonsfond – Utland har gjort en grundig vurdering av påstander om at Freeport gjennom sin håndtering av gruveavfall påfører miljøet omfattende og alvorlige skader.

Etter retningslinjene skal ikke fondet være investert i selskaper når denne investeringen medfører en ”uakseptabel risiko for at fondet medvirker til … alvorlig miljøskade”. I sin vurdering har Etikkrådet lagt vekt på om miljøskaden er stor, om den medfører irreversible eller langsiktige virkninger, om den har store negative konsekvenser for menneskers liv og helse, om den er et resultat av brudd på nasjonale lover og internasjonale normer. Videre har rådet vurdert hvorvidt og i hvilken grad selskapet har gjort eller gjør tiltak for å minske omfanget av skaden og for å forhindre ytterligere skade.

Freeport bruker et naturlig vassdrag til å deponere nærmere 230 000 tonn avgangsmasser hver dag fra gruvedriften, noe som tilfører vassdraget store mengder sedimenter og tungmetaller som kobber, kadmium og kvikksølv. Elvedeponeringen påfører vassdraget og deler av den omkringliggende regnskogen store skader og har betydelige negative konsekvenser for urfolkene som er bosatt i området. Selskapet gir ingen indikasjon på at det har til hensikt å endre måten selskapet håndterer avgangsmasser fra gruvedriften i fremtiden, eller at det vil iverksette tiltak som vesentlig vil redusere skadene på natur og miljø. Dette til tross for at Freeport lenge har kjent til de miljøødeleggelsene selskapets praksis medfører. Selskapet planlegger tvert i mot å opprettholde produksjonsvolumet i årene som kommer og fastholder at elvedeponering er det beste alternativet for avfallshåndtering.

Freeport avviser de beskyldningene som er reist mot selskapet, men velger ikke å dokumentere sine påstander.

Grove eller systematiske brudd på menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter
Bakgrunnen for uttrekket av supermarked-selskapet Wal-Mart er at Pensjonsfondets investeringer ikke skal innebære en ” uakseptabel risiko for at fondet medvirker til grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene”.

Gjennom grundig utredning slår Etikkrådet fast at det foreligger omfattende dokumentasjon om at Wal-Mart gjennomført og systematisk opererer slik at det benytter mindreårig arbeidskraft i strid med gjeldende internasjonalt regelverk. Videre at arbeidsforholdene hos mange av leverandørene er farlige eller helseskadelige, at arbeidere presses til å arbeide overtid uten kompensasjon, at selskapet systematisk diskriminerer kvinner når det gjelder lønnsforhold, at alle forsøk på fagorganisering blant selskapets ansatte stanses og at det i en del tilfeller benyttes urimelig avstraffing og innelåsing av arbeidere. Rådets vurderinger omfatter Wal-Marts virksomheter i USA og Kanada, samt Wal-Marts leverandører i Nicaragua, El Salvador, Honduras, Lesotho, Kenya, Uganda, Namibia, Malawi, Madagaskar, Swaziland, Bangladesh, Kina og Indonesia.

Etikkrådets konklusjon taler sitt tydelige språk: ”Det later til å være en systematisk og planlagt praksis fra selskapets side å bevege seg på, eller over, grensen for det som er aksepterte normer for arbeidsmiljø. Mange av bruddene er grove, de fleste bruddene ser ut til å være systematiske, og til sammen danner dette et bilde av et selskap som gjennom sin totale aktivitet utviser manglende vilje til å motvirke normbrudd i sin virksomhet."

Rådet har, gjennom Norges Bank i brev av 14. september 2005, kontaktet Wal-Mart og gitt dem anledning til å kommentere påstandene om medvirkning til brudd på menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. Wal-Mart besvarte ikke denne henvendelsen.

Oppmerksomheten om uttrekkene av Freeport og Wal-Mart fra Statens pensjonsfond – Utland har vært stor. Dette kan nok ha en viss sammenheng med at Wal-Mart er verdens største selskap innen detaljhandel og hadde en omsetning på 285 milliarder USD i 2005. Jeg håper imidlertid at det er viktige temaer som miljø og menneskerettigheter som skal få oppmerksomhet, snarere enn hvilken størrelse et enkelt selskap har som utelukkes fra fondet.