Historisk arkiv

Den differensierte arbeidsgiveravgiften gjeninnføres fra nyttår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansministeren og kommunalministeren i diverse aviser

Fra 1. januar 2007 gjeninnføres ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift i store deler av landet. Dette er en stor seier for norske distrikter, skriver finansminister Kristin Halvorsen og Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

Den differensierte arbeidsgiveravgiften gjeninnføres fra nyttår

Av finansminister Kristin Halvorsen og Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga

Fra 1. januar 2007 gjeninnføres ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift i store deler av landet. Dette er en stor seier for norske distrikter.

Differensiert arbeidsgiveravgift er vårt mest målrettede distriktspolitiske virkemiddel. Ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift stimulerer til sysselsetting og bosetting i de områdene av Norge som har lavest befolkningstetthet og som sliter med fraflytting.

Når Norge nå gjeninnfører ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift, er det bl.a. resultatet av en dialog med EU-kommisjonen som har pågått over flere år. Regjeringen startet arbeidet med å gjeninnføre den differensierte arbeidsgiveravgiften umiddelbart etter Regjeringsskiftet. Vi har arbeidet målrettet mot ESA for at ordningen skulle gjeninnføres i størst mulig omfang.

ESA kunne imidlertid ikke godta en ordning med differensiert arbeidsgiveravgift av nøyaktig samme omfang som den gamle ordningen. Det vi nå har fått til er resultatet av en krevende prosess der Regjeringen har utnyttet hele handlingsrommet innenfor et strengt regelverk. Den samlede avgiftsfordelen som følger av ordningen anslås å være i underkant av 5,5 mrd. kr. Den nye ordningen vil med dette omfatte 90 prosent av avgiftsfordelen som lå i ordningen før omleggingen i 2004. Det resultatet er vi stolte av.

Det er likevel noen som ikke får gjeninnført den differensierte arbeidsgiveravgiften. I de kommunene som ikke får gjeninnført generelt nedsatt sats, vil redusert avgift videreføres innenfor et fribeløp. Regjeringen foreslo, og Stortinget vedtok, å øke fribeløpet, med forbehold om at Kommisjonen hevet sin grense for slik støtte fra 100 000 euro til 200 000 euro. Dette ble vedtatt av Kommisjonen i desember. Den nye fribeløpsgrensen er 530 000 kr.

De områder og bransjer som ikke får tilbake redusert sats eller den satsen de hadde pr. 31.12.2003, vil bli kompensert i form av næringsrettede midler til regional utvikling.

Det nye norske systemet med differensiert arbeidsgiveravgift innebærer en vesentlig forbedring for næringslivet i Distrikts-Norge. Det sikrer stabile rammebetingelser. Slik kan vi medvirke til en framtid som sikrer arbeidsplasser og velferd der folk bor.


Publisert: 03.01.07