Historisk arkiv

Galt om kvelestøv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Klassekampen

Galt om kvelestøv

Av statssekretær Geir Axelsen (Ap), Finansdepartementet

Erik Bye kritiserer ansvarlige ministere for endringene i bilavgiftene i årets statsbudsjett. Avgiftsomleggingen bidrar til lavere klimautslipp, og er en viktig del av den største miljøomleggingen av bilavgiftene som er gjennomført i nyere tid. Omleggingen skjer etter sterkt påtrykk fra miljøorganisasjonene, NAF og med støtte fra et bredt flertall på Stortinget.

For å motivere til kjøp av biler med lavere CO2 -utslipp foreslår Regjeringen å erstatte slagvolum med CO2 utslipp ved beregning av engangsavgiften. Omleggingen vil føre til at flere kjøper dieselbiler. Det er likevel vanskelig å si noe sikkert om de lokale utslippene til luft blir høyere eller lavere i 2007 som følge av dette. Departementet har beregnet en økning i NOx-utslippene fra nye personbiler på om lag 10 tonn. 10 tonn er lite sett i forhold til de totale utslippene fra veitrafikken på om lag 42 tusen tonn.

Det samme gjelder partikler. Totale utslipp av partikler i Norge er på nesten 62 tusen tonn, mens veitrafikken slipper ut i overkant av to tusen tonn. Om lag ett tusen tonn kommer fra lette dieselkjøretøy. Regjeringen er selvfølgelig klar over at skadevirkningene av lokale utslipp vil avhenge av hvor utslippene skjer, og at utslippene fra veitrafikken i stor grad vil skje i tettbygde strøk. Det er imidlertid liten grunn til å tro at effekten av avgiftsendringene vil gi merkbare utslag i lokal luftkvalitet. Hovedpoenget er at mesteparten av de lokale utslippene til luft vil komme fra den allerede eksisterende bilparken.

Regjeringen tar lokal luftforurensning på alvor. Allerede neste år vil vi derfor følge opp med en miljødifferensiering av årsavgiften. En slik differensiering kan ta utgangspunkt i hvilke avgasskrav (EURO-krav) de ulike kjøretøyene oppfyller. Siden EURO-kravene er blitt skjerpet med årene, vil avgiften i praksis også bli differensiert etter alder.

Av tekniske grunner fikk vi ikke denne omleggingen på plass i år. Hvorfor har Regjeringen da ikke også utsatt tiltakene for å få ned klimagassutslippene fra biltrafikken? Svaret er enkelt; vi er rett og slett for utålmodige i kampen mot den globale klimatrusselen.

Publisert 24.01.07