Historisk arkiv

Gambler med Norges økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Kristin Halvorsen (SV), Dagens Næringsliv

Gambler med Norges økonomi

Finansminister Kristin Halvorsen (SV), Dagens Næringsliv 26.01.07

FrP har fått Statistisk Sentralbyrå (SSB) til å foreta modellberegninger av en sterkt sminket versjon av partiets budsjettpolitikk. Beregningene til SSB har til FrPs store begeistring vist at det, under bestemte forutsetninger, kan tenkes at norsk økonomi ikke sporer av ved å bruke 15 mrd kroner mer av oljepengene.

SSBs forklaring er at en krone brukt på offentlige utgifter har noe sterkere aktivitetsvirkning på økonomien på kort sikt enn en krone brukt på skattelettelse. Dette fordi en større del av lettelsen går til sparing og import. Dermed kan det se ut som at en politikk-miks som består av kraftige kutt i offentlige utgifter, kombinert med skatte- og avgiftslettelser, gi rom for litt høyere oljepengebruk. Sånn sett har debatten rundt denne saken bidratt til å kaste lys over FrPs sanne ansikt. De går ikke av veien for å skjære i de oppgavene vi har bestemt oss for å løse i fellesskap, samtidig som de deler ut skattelettelser – mest til de som har mye fra før.

Min første og største innvendig mot FrPs budsjett er nettopp at deres prioriteringer ville gitt et mørkeblått samfunn – stikk i strid med det som er regjeringens politikk.

Min neste innvending er at de gambler med folk flest sin private økonomi. Finansdepartementet påpekte flere feil og svakheter ved SSBs første runde med modellberegninger for FrP. Selv etter at en feil i kommunetallene er rettet opp i SSBs andre beregningsrunde, gjenstår det uomtvistelige faktum at FrPs økonomiske politikk vil bety stor fare for kraftigere renteøkning, økt kronekurs og en trussel mot mange arbeidsplasser.

SSB har presisert at deres modeller ikke gir noe faglig grunnlag for å si hvordan FrPs budsjett vil slå ut på renten, men at de gjetter på at den ikke vil gå mye opp. Det er ingen grunn til å gjette på dette: Sentralbanksjefen har vært helt klar på hva han vil gjøre dersom oljepengebruken øker kraftig. I en stortingshøring i mai ga han klar beskjed om at - En alternativ regel, der vi brukte 20-30 milliarder kroner mer årlig, ville ha en umiddelbar virkning i form av høyere rente. Visesentralbanksjef, Bergo, bekreftet dette på Norges Banks pressekonferanse 24, januar.

SSB har en viktig oppgave med å utføre modellberegninger for politiske partier. Det er likevel viktig å være klar over at denne type beregninger har klare begrensninger og ikke innebærer noe "godkjenningsstempel" fra SSB til FrPs politikk. SSBs forskningsdirektør står i DN 23. januar står tvert i mot fast på sin anbefaling om å bruke mindre, ikke mer, oljepenger.

Det er også grunn til å merke seg at forskningsdirektøren påpeker at et slikt budsjettopplegg over flere år vil svekke statens finanser såpass at det vil bli nødvendig med skatteøkninger. Beregningene SSB har gjort er basert på tall fra FrP, hvor de selv oppgir en økt oljepengebruk på ca 15 milliarder kroner. Men dette er bare "halve sannheten". SSB har ikke tatt høyde for FrPs forslag om et utenlandsbudsjett og forslaget om å nedbetale all gjeld i bompengefinansierte prosjekter. Til sammen utgjør FrPs forslag om lag 35 milliarder kroner i økt oljepengebruk, og innebærer en kraftig tapping av Statens pensjonsfond. FrPs politikk betyr dessuten et brudd med handlingsregelen og dermed med forutsigbarheten den gir omkring den økonomiske politikken. Økt usikkerhet, og spesielt i en situasjon hvor norsk økonomi er nær kokepunktet, innebærer en stor fare for kraftige utslag i rente- og valutakursen. Dette helt sentrale hensynet er ikke med i SSBs beregninger.

Hvis Regjeringen hadde ment at vi kunne bruke mer oljepenger uten å sette økonomien over styr, ville vi brukt dem på mer velferd og ikke på nye skattelettelser, altså motsatt av FrPs alternative budsjett. FrPs skattelette er til liten trøst for de fleste låntakere. Har du et lån på 1 million vil en ekstra renteøkning på 1 prosent bety 7200 kroner mer i årlige utgifter. For å få igjen like mye fra FrPs skattelettelser må en lønnsmottaker ha over 700.000 kroner i årsinntekt! .

I en situasjon hvor de fleste av oss nyter godt av høy materiell velstand, er det vanskelig å se at uhemmet vekst i et privat forbruk som skader miljøet - finansiert med FrPs skattelettelser - er det Norge trenger mer av. Der Regjeringen bruker avgifter til å få en mer miljøvennlig bilpark, så frir FrP skamløst til forbrukerne ved å sette ned prisen ytterligere på store biler med høye C02 utslipp. Dette er et både et verdispørsmål og et miljøspørsmål.

Vi er utålmodige etter å styrke fellesgodene ytterligere, og ville gjort det hvis vi mente det var forsvarlig. Men; vi vil ikke gamble med rente og kronekurs, og dermed folks privatøkonomi og arbeidsplasser. Dessuten har vi bestemt oss for at vi ikke vil bruke alle oljepengene bare på oss selv, men sørge for at framtidige generasjoner også får glede av denne knappe naturressursen. Siden det er framtidens yrkesaktive som vil ha ansvaret for å betale våre pensjoner er dette også en strategi som også vår generasjon vil nyte godt av.