Historisk arkiv

Ingen skattebombe fra Regjeringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg sendt til Nordlys

Det hevdes i et innlegg i Nordlys fredag 19. oktober at Regjeringen foreslår full inntektsbeskatning av all leieinntekt. Det er ikke riktig.

Det hevdes i et innlegg i Nordlys fredag 19. oktober at Regjeringen foreslår full inntektsbeskatning av all leieinntekt. Det er ikke riktig.

Utleieinntekter fra bolig er ikke skattepliktige når eieren selv bor i minst halvparten av boligen. Regjeringen har ikke foreslått noen endringer i denne regelen, og utleiere som leier ut mindre enn halvparten av boligen de bor i vil dermed ikke merke noen endringer.

I dag er også leieinntekter skattefrie ved utleie av hele eller mer enn halvparten av boligen dersom den leies ut kortere enn et halvt inntektsår, uavhengig av om utleien er sammenhengende eller ikke. Det er denne halvårsregelen Regjeringen foreslår å fjerne. Halvårsregelen kan gi forskjellsbehandling av to ellers like boliger.

Videre foreslår Regjeringen å skjerme lave utleieinntekter ved å innføre en nedre beløpsgrense på 20 000 kroner når mer enn halvparten av egen bolig leies ut. Det vil si at dersom samlet brutto leieinntekt overstiger 20 000 kroner i inntektsåret, skal hele inntekten beskattes fra første krone med fradrag for faktiske driftskostnader. Vedlikeholdskostnader skal imidlertid ikke kunne føres til fradrag når utleien varer mindre enn halve inntektsåret.

Dette forslaget er på ingen måte noen skattebombe, og det vil heller ikke føre til noen økning i skattenivået. Vi tror imidlertid at det vil føre til en større grad av likebehandling av utleieinntekter fra bolig.