Historisk arkiv

Intet pokerspill om pensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Onsdag denne uken var historisk. Regjeringspartiene inngikk pensjonsforlik sammen med Høyre, Venstre og KrF.

Innlegg i Dagens Næringsliv 23. mars 2007

Onsdag denne uken var historisk. Regjeringspartiene inngikk pensjonsforlik sammen med Høyre, Venstre og KrF.

Med dette har man fått på plass et sosialt og bærekraftig pensjonssystem for framtiden. Framtidens alderspensjon bygger på rettferdighet, alle får mer pensjon ved å arbeide, og alle som har vært i arbeid vil få pensjon utover minstepensjonen. Systemet stimulerer til å stå i arbeid, men gir også den enkelte mulighet til å gå av med alderspensjon i folketrygden allerede fra 62 år.

Avtalen er et godt politisk kompromiss der alle parter har måttet gi og ta. Det er felles forståelse for de store utfordringene pensjonssystemet står overfor når vi blir stadig flere pensjonister i forhold til antall yrkesaktive.
Forliket innbærer også en ny ordning med skattestimulert individuell pensjonssparing med virkning fra 2008. Skattefavorisering av individuell privat pensjonssparing er strengt tatt ikke en del av pensjonsreformen, men er nå brakt inn som en del av et samlet pensjonsopplegg.  Dette er det svært mange som er godt fornøyd med.

Det synes derfor underlig når DNs kommentator karakteriserer forliket som pensjonspoker. Kommentatoren er spesielt indignert over at et ”dokument om spareordningen” ikke er gjort tilgjengelig for journalistene. 

I forliket står det: ”Nærmere redegjørelse for arbeidet med å innføre ordningen vil bli lagt fram i Revidert nasjonalbudsjett for 2007.” Vanskeligere enn dette er det ikke.  Det er en helt vanlig framgangsmåte i en budsjettprosess.
At det lages ulike modeller og notater i forbindelse med forhandlinger bør ikke overraske noen.